Maailmanloppu yhdeksän päivän päästä?

Wikiuutisista

1. syyskuuta 2008

Tunneli, jossa Large Hadron Collider sijaitsee.
Kiihdytinputken rakenne.
Large Hadron Collider.

Maailman suurin hiukkaskiihdytin ja hadronien törmäytin saattaa tiedemiesryhmän mukaan aiheuttaa maailmanlopun. Ryhmän mukaan on jäljellä yhdeksän päivää estää maailmanloppu. Large Hadron Collider eli LHC-hiukkaskiihdytin (suom. suuri hadronitörmäytin) käynnistetään 10. syyskuuta 2008 Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevassa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNissä.

Large Hadron Colliderin on tarkoituksena on selvittää muun muassa materian alkuperä ja kuinka maailmankaikkeus syntyi. Yhdeksän päivän päästä tapahtuvaa koetta on valmisteltu ja rakennettu 20 vuoden ajan kansainvälisin voimin.

Large Hadron Collider saattaa epäilijöiden mukaan panna alulle minikokoisten mustien aukkojen tulvan. Saksalaisen biokemistin Otto Rösslerin mukaan joku musta aukko saattaa neljän vuoden kuluessa laajentua niin suureksi, että se nielaisee Maan sisäänsä. Rössler yrittää tutkijaryhmänsä kanssa estää oikeusteitse LHC:n käynnistämisen.

Large Hadron Collider on ryhmän mukaan Euroopan ihmisoikeusjulistuksen vastainen. Oikeusjutun ei kuitenkaan uskota viivyttävän LHC:n käynnistämistä.

CERN on Rösslerin kertoman mukaan myöntänyt LHC:n käynnistämisessä syntyvän mustia aukkoja. CERNin mukaan ne eivät kuitenkaan aiheuta vaaraa. CERN ei Rösslerin mukaan myöskään halunnut ottaa huomioon hänen mustien aukkojen kasvamista käsitteleviä laskelmia.

Aikaisemmin tänä vuonna kirjoitetussa raportissa huomautettiin minikokoisten mustien aukkojen eliniän olevan lyhyt ja että LHC:n käynnistämisessä ei aiheudu vaaraa.

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa