Madoff saa seuraajan? Yhdysvalloissa pengotaan uutta jättihuijausta

Wikiuutisista

18. helmikuuta 2009

Yhdysvaltain viranomaiset[1] ovat tutkineet maan arvopaperimarkkinoita valvovan elimen SECin johdolla viime kuukausien ajan miljardööri Robert Allen Stanfordia ja kolmea hänen hallitsemaansa yhtiötä epäiltynä petoksesta[2]. SEC kertoo Stanfordin myyneen taloudellisten neuvonantajien verkoston välityksellä sijoittajille 8 miljardin dollarin edestä sijoitustodistuksia, jotka johtavat antigualaiseen Stanford International Bank -pankkiin[2]. Sijoitustodistusten oli SEC:n mukaan luvattu tuottavan epätodennäköisen ja perustelemattoman korkeata korkoa[2].

17. helmikuuta 2008 SEC nosti kanteen todennäköisin syin "massiivisesta käynnissä olevasta petoksesta".[3][4] Jutun tuomari jäädytti ensi töikseen yritysten varat ja asetti omaisuudelle valvojan[2].

Tapaus on haastava näytön paikka SEC:lle, jota on viime aikoina nöyryytetty sokeudesta 50 miljardia dollaria koskeneen Madoff-skandaalin ennusmerkeille, ja kyvyttömyydestä käynnistää ponzin tutkinta, vaikka ilmiantajat vuotivat hälyttäviä tietoja vuosikausien ajan.[5]

Kanteessa nimetyt vastaajat[muokkaa]

 • Sir Allen Stanford ja kaksi muuta ylimmän tason johtajaa James M. Davis ja Laura Pendergest-Holt[6]
 • Antigualainen Stanford International Bank: 30 000 asiakasta 131 maassa ja 8,5 miljardin dollarin varat[4]
 • Houstonissa päämajaansa pitävä sijoitus- ja neuvontayhtiö Stanford Capital Management: 30 toimistoa Yhdysvalloissa[4]
 • Emoyhtiö Stanford Group Company[4]
Madoff saa seuraajan? Yhdysvalloissa pengotaan uutta jättihuijausta
"Stanford sekä hänen perheestään ja ystävistään koostuva lähipiirinsä toteutti sijoittajia saalistaakseen massiivisen petoksen, joka perustui valheellisiin lupauksiin ja väärennettyihin historiallisiin tuottoihin. "
Madoff saa seuraajan? Yhdysvalloissa pengotaan uutta jättihuijausta

—Linda Chatman Thomsen, SEC:n toimeenpano-osaston johtaja[2]

Yritysten varat kokonaisuudessaan noin 50 miljardia dollaria[4]

Allen Stanford[muokkaa]

Sir Robert Allen Stanford (s. 24. maaliskuuta, 1950) on yhdysvaltalainen tunnettu urheilumesenaatti ja filantroopikko. Viidennen polven teksasilainen[7] Stanford sai noin 10 vuotta sitten myös Antiguan ja Barbudan kansalaisuuden.

Antiguassa Stanford nähdään syvän kaksijakoisesti[8]. Toiset ovat kiitollisia hänen panoksestaan, eräät näkevät hänet ylimielisenä, entisaikojen kolonialistien kaltaisena maananastajana[8]. Kaikki kuitenkin pelkäävät kohun ja tutkinnan vaikutuksia pieneen saarivaltioon, jossa Stanford on suurin yksityinen työllistäjä ja yksi sen talouden vetureista[8]. Stanford International Bank on myös saarivaltion suurin pankki[8]. Stanfordin henkilökohtainen varallisuus, joka on viimevuotisen Forbesin arvion mukaan 2,2 miljardia dollaria, ylittää Antiguan ja Barbudan bruttokansantuotteen (1,6 mrd. dollaria[9])[8].

Stanfordin asiakkaisiin kuuluu lukuisia urheilumaailman ammattilaisia[8]. Hän on käyttänyt markkinoinnissaan muun muassa ammattilaisgolfari Vijay Singhia, Camilo Villegasta ja Henrik Stensonia[8]. Euroopassa tunnetuin lienee kuitenkin jalkapalloilija Michael Owen, jonka kanssa Stanford solmi markkinointisopimuksen viime huhtikuussa[8].

Stanford on tukenut erityisesti krikettiä. Hän on perustanut lajin pariin muun muassa Karibian alueen Stanford 20/20 -turnauksen, jonka pelaajapalkkiot olivat miljoonan per pää[10].

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. FBI, SEC ja Yhdysvaltain verojen perintätoimisto Internal Revenue Service (IRS). Viite: Cresswell, Julie: U.S. Agents Scrutinize Texas Firm The New York Times. 12.2.2009. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 SEC charges Stanford in alleged $8 billion scheme
 3. Securities and Exchange Commission, Plaintiff v. Stanford International Bank Ltd., Stanford Group Company, Stanford Capital Management LLC, R. Allen Stanford, James M. Davis, Laura Pendergest-Holt, Defendants, case no. 3:09-cv-00298-L; U.S. District Court for the Northern District of Texas (Dallas).
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 U.S. charges Allen Stanford with "massive" fraud
 5. Cresswell, Julie: U.S. Agents Scrutinize Texas Firm The New York Times. 12.2.2009. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)
 6. U.S. Accuses Texas Financial Firm of $8 Billion Fraud
 7. Fletcher, Pascal: Financier and sports fan "Sir Allen" loses Midas touch Reuters. 17.2.2009. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 Stanford investigation sparks fears in Antigua
 9. Antigua and Barbuda International Monetary Fund. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)
 10. About the Tournament Stanford 20/20. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Taloushuijaukset.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa