Siirry sisältöön

Mepit: Gazan saarron loputtava

Wikiuutisista

31. toukokuuta 2010

Belfastissa osoitettiin tänään mieltä Israelin toimia vastaan.

Gazassa viime viikolla vierailleet yhdeksän eurokansanedustajaa vaativat Israelia lopettamaan Gazan saarron. Heidän mukaansa Euroopan unionin tulee olla aloitteellinen Gazan tilanteen parantamisessa. Israel on pitänyt Gazaa saarrossa ja päästänyt sinne avustuskuljetuksia vain rajoitetusti siitä saakka, kun Hamas pääsi siellä valtaan kolme vuotta sitten. Israel oli estänyt myös euroedustajien pääsyn Gazaan, mutta he pääsivät perille Egyptin viranomaisten avulla.

Gazan saarto nousi otsikoihin tänään, kun Israelin joukot ottivat Ship to Gaza -avustusprojektin avustuslaivueen haltuunsa. 700 palestiinalaismielistä aktivistia yritti viedä 10 000 tonnia avustustarpeita Gazaan. Heillä oli käytössään kuusi laivaa. Aktivistien joukossa oli 11 ruotsalaista,[1] muiden muassa kuuluisa kirjailija Henning Mankell.

Israelin kommandot hyökkäsivät laivueen kimppuun aamuyöllä kansainvälisillä vesillä[1]. Iltapäivän tietojen mukaan operaatiossa kuoli 15–20 aktivistia. Israelin merivoimien päällikön Eli Maromin mukaan sotilaiden oli puolustauduttava, kun aktivistit hyökkäsivät heidän kimppuunsa asein, myös tuliasein. Israelin mukaan kymmenen sotilasta loukkaantui operaatiossa, yksi vakavasti.

Ulkomailta satelee kritiikkiä[muokkaa]

Turkki kutsui suurlähettiläänsä pois Israelista tänään. Maa oli etukäteen kehottanut Israelia päästämään avustuslaivueen Gazaan.

Venäjän mukaan operaatio oli ”kansainvälisen lain karkea rikkomus”. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kutsui tapausta suhteettomaksi voimankäytöksi. Europarlamentin puhemies Jerzy Buzek luonnehti Israelin toimia samoin sanoin kuin Venäjä ja Ranska.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa selvittää, mitä tarkalleen ottaen tapahtui. Hänen oli määrä tavata Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sekä palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas huomenna Washingtonissa, mutta tapaaminen peruuntui, koska Netanjahu lähti Kanadan-vierailultaan takaisin Israeliin tänään. [2]

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb sanoi, etteivät Israelin toimet ole hyväksyttäviä. Hän ilmaisi suhtautuvansa kielteisesti etenkin siihen, että Israelin joukot hyökkäsivät siviilejä vastaan. [3]

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua tänään maanantaina tapauksen johdosta.[2]

Barak: Vastuu järjestäjillä ja osallistujilla[muokkaa]

Israelin puolustusministeri Ehud Barak moitti avustussaattueen järjestäjiä ja osanottajia. Hänen mukaansa heille oli hyvissä ajoin kerrottu, että avustuskuljetus tulee toimittaa Ashdodin satamaan, josta se kuljetettaisiin Gazaan.

Barak myös kiistää gazalaisten kärsivän humanitäärisestä kriisistä tai nälänhädästä. Euroedustajien valtuuskunnan mukaan 80 % ihmisistä Gazassa tarvitsee elintarvikeapua.

Israelin joukot ovat toimittaneet avustuslaivueen suurimman laivan, Turkin lipun alla kulkevan Mavi Marmaran, Ashdodiin. Myös muut laivat ovat siellä tai matkalla sinne. Aktivistit majoitetaan Ashdodiin pystytetylle pidätysleirille ja karkotetaan maasta.

Lähteet[muokkaa]

  1. 1,0 1,1 MTV3: Kymmenen uutiset 31.5.2010
  2. 2,0 2,1 USA haluaa selvityksen Israelin hyökkäyksestä HS.fi. 31.5.2010. Viitattu 31.5.2010.
  3. Teija Sutinen: Stubb: Ei millään tavoin hyväksyttävää HS.fi. 31.5.2010. Viitattu 31.5.2010.
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa