Siirry sisältöön

Miekkavalaiden erikoinen saalistustapa dokumentoitu

Wikiuutisista

17. joulukuuta 2007

Miekkavalastutkija Ingrid Visserin tutkimusryhmä näki tutkimuksensa aikana seitsemän tapausta, jossa lauma miekkavalaita hajottaa jäälauttoja, työntää irronneen lautan avoveteen ja huuhtoo ryhmänä tekemillään aalloilla jäälautan päällä olevat hylkeet mereen. Saalistustapaa on tavattu ainoastaan Antarktiksen niemimaan miekkavalaiden parista ja ensimmäisen kerran se on kuvailtu jo vuonna 1979. Tutkimusryhmän jäsenet olivat nyt ensimmäisiä, jotka ovat sen luotettavasti dokumentoineet.

Pienten miekkavalasryhmien on tavattu saalistavan erikoisilla tavoilla muuallakin. 1970-luvun alussa Argentiinassa havaittiin miekkavalaiden rantautuvan hylkeiden viereen saalistaen läheisen hylkeen ja vieden sen mukanaan mereen. Tätä beaching hunting -menetelmäksi nimettyä saalistustapaa on nähty pienten valasryhmien käyttävän satoja kertoja. Tutkimusten mukaan valaat osaavat ajoittaa rantautumisensa siten, että aallot auttavat mereen paluussa eivätkä ne jää jumiin rannalle.

Sekä hylkeiden huuhtominen jäälautoilta että rantautuminen näyttävät olevan saalistustapoja, joita lauman vanhemmat jäsenet opettavat nuorille. Argentiinalaisten miekkavalaiden on nähty tönivän poikasiaan rannalle ja usein näyttävän samalla malliksi miten toimia. Etelämantereella vanhemmat miekkavalaat palauttavat välillä kiinnisaatuja hylkeitä takaisin jäälauttojen päälle, jotta poikaset pääsevät tekemään useita yrityksiä.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa