Muammar Gaddafi on kuollut

Wikiuutisista

20. lokakuuta 2011

Muammar Gaddafi puhui Afrikan unionin puhemiehenä Etiopiassa 2009.

Libyan entinen diktaattori Muammar Gaddafi on kuollut, kertoo maan väliaikaishallinto. Gaddafin kerrotaan haavoittuneen väliaikaishallinnolle uskollisten joukkojen tunkeutuessa tämän piilopaikkaan Sirten lähistöllä ja kuolleen matkalla sairaalaan. Väliaikaishallinnon joukot valtasivat Gaddafin synnyinkaupungin Sirten tänään lähes kahden kuukauden piirityksen jälkeen.

”Synkkä tyrannian varjo on siirretty syrjään”, kommentoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

NATOn johto on suositellut Libyaan kohdistettujen ilmaiskujen lopettamista, ja virallinen päätös asiasta tehtäneen huomenna.

Muammar Gaddafi oli Libyan johdossa vuoden 1969 sotilasvallankaappauksesta asti, jolloin hän oli 27-vuotias. Vuoden 1988 Lockerbien pommi-iskun jälkeen länsimaat katsoivat Gaddafin hallitsemaa Libyaa kieroon, kunnes Gaddafin hallinto vuonna 2003 otti täyden vastuun ja maksoi korvauksia iskun uhrien omaisille. Samana vuonna Libya korjasi suhteensa länsimaihin, kun Gaddafi luopui maan joukkotuhoaseista. Gaddafi kannatti Afrikan yhdysvaltojen perustamista; liittovaltiota maanosaan ei syntynyt, mutta Gaddafi toimi 2009–2010 puhemiehenä Afrikan unionissa, jonka perustamista liittovaltiovisiot innoittivat.

Viime helmikuussa Libyassa nousi Gaddafin vastainen mieliala samalla kun kuohuntaa oli muuallakin Arabimaailmassa. Gaddafi määräsi sotilaallista voimaa käytettäväksi mielenosoittajia vastaan, minkä seurauksena Kansainvälinen rikostuomioistuin määräsi hänet kesäkuussa pidätettäväksi rikoksista ihmisyyttä vastaan. Viimeiseksi jääneessä televisiopuheessaan Gaddafi syytti länsimaita ja al-Qaidaa juonittelusta Libyan tuhoamiseksi.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa