Siirry sisältöön

NATO-kenraalit vaativat ennaltaehkäiseviä ydiniskuja

Wikiuutisista

22. tammikuuta 2008

Viisi entistä NATO-maiden asevoimien komentajaa on jättänyt NATO:n pääsihteerille Jaap de Hoop Schefferille 150-sivuisen manifestin, jossa he vaativat sotilasliiton läpikotaista uudistamista vastaamaan uusiin haasteisiin.

Raportin laatijat ovat entinen NATO:n komentaja ja Yhdysvaltain asevoimien joint-pääesikunnan päällikkö kenraali John Shalikashvili; kenraali Klaus Naumann, entinen NATO:n sotilaskomitean puheenjohtaja; kenraali Henk van den Breemen, entinen Alankomaiden pääesikunnan päällikkö; amiraali Jacques Lanxade, entinen Ranskan pääesikunnan päällikkö ja kenttämarsalkka Lordi Inge, entinen Britannian pääesikunnan päällikkö.

Komentajien mukaan uskonnollinen fundamentalismi ja poliittinen radikalismi uhkaavat lännen elämäntapaa globalisaation "pimeiden puolien", terrorismin, järjestäytyneen rikollisuuden ja joukkotuhoaseiden leviämisen ohella. Lisäuhkia ovat ilmastonmuutoksen aiheuttama joukkomuuttoliike ja kansallisvaltioiden ja kansainvälisten järjestöjen kuten YK:n heikkeneminen.

Kenraalit vaativat NATO:n päätöksentekojärjestelmien uudistamista, uutta nopeisiin päätöksiin pystyvää USA:n, EU:n ja NATO:n direktoraattia ja Euroopan unionin NATO:a haittaavan "kilpailun" ja "rajoittamisen" lopettamista.

Käytännön muutosvaatimuksia ovat vaatimus konsensuspäätöksenteon lopettamisesta ja siirtymisestä enemmistöpäätöksiin; niiden jäsenten, jotka eivät ota osaa operaatioihin äänten hylkääminen; esimerkiksi Afganistanin operaatiota vaivaavien kansallisten varaumien poistaminen; voimankäytön mahdollistaminen ilman YK:n suostumusta, jos tarkoituksena on "suojella suuria ihmisjoukkoja."

Raportin mukaan "NATO:n uskottavuus on vaakalaudalla Afganistanissa". Saksalainen kenraali Naumann syyttää liittokansleri Merkelin hallitusta "NATO:n hajottamisesta" Saksan vaadittua erikoisehtoja osallistumiselle Afganistanin operaatioon.

Ydinaseiden ensikäyttö on komentajien mukaan "oleellinen instrumentti", eikä realistisia mahdollisuuksia ydinaseiden riisuntaan ole. Ydinaseiden leviämisen estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, jos niiden leviäminen voisi johtaa rajoitettuunkin ydinsotaan. "Ydinaseiden ensikäyttöön täytyy olla mahdollisuus viimeisenä mahdollisuutena joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseksi."

Dokumentista keskustellaan mahdollisesti NATO:n kokouksessa Bukarestissa huhtikuussa 2008.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa