Siirry sisältöön

Nigel Faragelle rangaistus EU:n presidentin loukkaamisesta

Wikiuutisista

6. maaliskuuta 2010

Nigel Faragelle rangaistus EU:n presidentin loukkaamisesta
Tokihan minulla on oikeus ivata miestä, joka edustaa 500 miljoonaa ihmistä, jolle maksetaan enemmän kuin Yhdysvaltain presidentille ja jota emme ole valinneet?
Nigel Faragelle rangaistus EU:n presidentin loukkaamisesta

—Nigel Farage rangaistuksen saatuaan

Nigel Farage

Eurokansanedustaja Nigel Faragelta päätettiin tiistaina jäädyttää kymmenen päivän palkkiot, koska tämä oli käyttänyt kovaa kieltä Herman Van Rompuysta, niin sanotusta EU:n presidentistä. Van Rompuy oli europarlamentin vieraana 24. helmikuuta.

»En tahdo olla töykeä, mutta tiedättekö, teillä on kostean rätin karisma ja matalan tason pankkivirkailijan olemus. Ja kysymys, jonka minä tahdon kysyä, kuuluu: kuka olette? Minä en ollut ikinä kuullut teistä. Kukaan Euroopassa ei ollut ikinä kuullut teistä. – – Aistin kuitenkin, että olette pätevä ja kyvykäs ja vaarallinen, eikä minulla ole epäilystä, että aikeenne on olla eurooppalaisen demokratian ja eurooppalaisten kansallisvaltioiden hiljainen salamurhaaja. Teillä näyttää olevan inho koko kansallisvaltioiden olemassaolon konseptia kohtaan. Ehkä se johtuu siitä, että tulette Belgiasta, joka, tietysti, on pitkälti ei-maa.»
(Nigel Faragen puheenvuoro Herman Van Rompuylle)

Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek tapasi Britannian itsenäisyyspuolueen jäsenen meppi Faragen tiistaina. Farage kertoi Independentille käyttäytyneensä 15-minuuttisessa keskustelussa kohteliaasti mutta kertoneensa Buzekille, että tämän näkemys demokratiasta ja sananvapaudesta ”on ehkä erilainen kuin minun”.

»Puolustan ehdottomasti herra Faragen oikeutta olla eri mieltä Unionin linjauksista tai instituutioista, mutta en [puolusta oikeutta] henkilökohtaisesti loukata vierastamme Euroopan parlamentissa tai maata, josta hän tulee. Hänen käytöksensä herra Van Rompuyta kohtaan oli epäsopivaa, epäparlamentaarista ja parlamentin arvokkuutta loukkaavaa.»
(Jerzy Buzek)

Farage kieltäytyi pyytämästä anteeksi Van Rompuylta. Hän ei myöskään pyydä anteeksi belgialaisilta sitä, mitä hän sanoi Belgiasta; hänen mukaansa Belgialla ”ei ole kunnon poliittisia puolueita”, ja hän kertoi saaneensa myötämielisiä yhteydenottoja belgialaisilta, jotka ovat tyytymättömiä maansa nykytilaan.

Faragen menettämät kymmenen päivän palkkiot vastaavat 2 980 euroa tai 2 700 puntaa.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa