Siirry sisältöön

Nigerissä sotilasvallankaappaus presidentti Tandjaa vastaan

Wikiuutisista

19. helmikuuta 2010

Mamadou Tandja

Sotilaat tunkeutuivat presidentin palatsiin Nigerin pääkaupungissa Niameyssä eilen päivällä tunteja kestäneen laukaustenvaihdon päätteeksi. He saivat ilmeisesti kiinni presidentti Mamadou Tandjan. Sotilaiden mukaan hän on kunnossa. Häntä sanotaan pidettävän armeijan rakennuksessa pääkaupungissa.

Salou Djibo ja muut vallankaappauksen johtohahmot ovat ilmoittaneet hallitsevansa maata ryhmittymänä nimeltä ”Ylin neuvosto demokratian palauttamiseksi”. He ilmoittivat, ettei perustuslaki ole toistaiseksi voimassa.

Afrikan unioni tuomitsi vallankaappauksen ja vaati perustuslaillisen järjestyksen palauttamista. Sotilaat puolestaan pyysivät kansalaisten ja kansainvälisen yhteisön tukea.

Vallankaappauksen taustalla ovat presidentti Mamadou Tandjan toimet demokratian heikentämiseksi Nigerissä. Viime vuonna hän hajotti parlamentin ja runnoi läpi uuden perustuslain, joka pidensi hänen toimikauttaan ja poisti rajoitukset toimikausien määrässä.

Ison-Britannian ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Niameyhin. Matkustamista joillekin Nigerin alueille on jo ennestään rajoitettu, ja maassa matkustaminen on ennestäänkin ollut vaarallista muun muassa terroristiuhan vuoksi. Nigerin rajat on suljettu, eikä tiedetä, milloin ne aukeavat jälleen.

Niger on maailman köyhimpiä maita, jolla on laajat uraanivarat. Presidentti Tandja (71 v.) hajotti vuonna 2009 parlamentin, koska se ei hyväksynyt kansanäänestystä presidentin jatkokaudesta. Myös perustuslakituomioistuin hylkäsi syksyllä 2009 kansanäänestyksen. Presidentti Tandjan toinen kausi päättyi joulukuussa 2009, mutta hän jatkoi siitä huolimatta vallassa. Armeja vangitsi kaappauksessa presidentin. Kaappausta johti Nigerin armejan majuri Amadou Harouna.[1]

Lähteet

[muokkaa]
  1. Nigerissä Länsi-Afrikassa alkoi vallankaappaus, Helsingin Sanomat, 19.2.2010 B1
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa