Noitavaino käynnissä Gambiassa

Wikiuutisista

18. maaliskuuta 2009

Yahya Jammeh

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan jopa tuhat ihmistä on viety salaisille vankileireille noituudesta epäiltynä Gambiassa.

Amnestyn mukaan noitavainot saivat alkunsa aiemmin tänä vuonna, kun presidentti Yahya Jammehin täti kuoli ja presidentti uskoi kuoleman olleen noitien työtä. Naapurimaa Guineasta olisi tämän johdosta tuotu noidanmetsästäjiä. Oppositiopuolue UDP:n lausunnon mukaan keskiverto gambialainen uskoo noituuteen.

UDP:n lausunnon mukaan noitavainoihin osallistuvat syyllistyvät paitsi kaappauksiin myös epäiltyjen noitien maineen lokaamiseen. Puolue vaatii viranomaisia puuttumaan noitavainoihin. Poliisin ja armeijan on päinvastoin nähty osallistuvan sieppauksiin.

Amnestyn mukaan vankileireille vietyjä ihmisiä on pakotettu juomaan terveydelle haitallisia huumaavia juomia ja tunnustamaan osallisuutensa noituuteen. Heitä on myös hakattu.

Oppositiojohtaja Halifa Sallah pidätettiin 8. maaliskuuta laittoman kokoontumisen järjestämisestä, vakoilusta ja hallituksenvastaista mielialaa nostavan tiedon keräämisestä. Hän oli matkustanut kylään läntisessä Gambiassa keskustelemaan paikallisten kanssa noitavainoon liittyvistä kidnappauksista. Sallahin tapauksesta on määrä käydä oikeutta 25. maaliskuuta.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa