Siirry sisältöön

Obama sai jatkokauden

Wikiuutisista

7. marraskuuta 2012

Valitsijamiesten jakautuminen Obamalle (sininen) ja Romneylle (punainen) osavaltioittain.

Alustavien vaalitulosten mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (dem.) voitti presidentinvaalit. Hän voitti ainakin seitsemässä niistä yhdeksästä osavaltiosta, joissa kumpikaan ehdokas ei ollut gallupien mukaan selkeästi voitolla. Guardian nimittää vastaehdokas Mitt Romneyn (rep.) ”lohdutuspalkinnoksi” voittoa Pohjois-Carolinan osavaltiossa, missä Obama oli yllättäen voittanut republikaanivastustajansa John McCainin edellisissä vaaleissa.

Alustavien tietojen mukaan Obama sai 50 prosenttia ja Romney 48 prosenttia annetuista äänistä.[1]

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että ratkaisevissa osavaltioissa viime vuosien väestökehitys on suosinut Obamaa, sillä niissä rodullisten ja etnisten vähemmistöjen, joiden keskuudessa Obaman kannatus on suurta, osuus on kasvanut. Lisäksi työttömyys ei ole kehittynyt niissä yhtä vaikeaksi kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Obaman kampanjassa muistutettiin michiganilaisia siitä, että Michiganin työllisyydelle elintärkeä autoteollisuus sai hallitukselta tukea. Romneytä soimattiin negatiivisessa kampanjoinnissa muun muassa tämän vuonna 2008 New York Timesissa julkaistusta mielipidekirjoituksesta otsikolla ”Antaa Detroitin mennä konkurssiin”.

Bloomberg kertookin, että negatiivinen kampanjointi oli näissä vaaleissa kovaa: Kantar Media laski, että vaaleja edeltäneen puolen vuoden ajan 87 % vaalimainoksista oli negatiivisia.

Samaan aikaan presidentinvaalien kanssa pidettiin kongressivaalit. Demokraatit saivat lisää paikkoja senaattiin mutta eivät päässeet enemmistöön edustajainhuoneessa.

Lähteet[muokkaa]

  1. Huffington Post 7.11.2012 klo 14.42 (UTC)
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa