Siirry sisältöön

Obama vannoi virkavalansa – kahdesti

Wikiuutisista

22. tammikuuta 2009

Obama vannoi virkavalansa uusiksi Valkoisen talon karttahuoneessa.

Presidentinuransa aloittanut Barack Obama (dem.) vietti virkaanastujaisiaan tiistaina Amerikan yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Virkavalansa hän vannoi Capitolin edessä kello 12 paikallista aikaa.

Obaman virkavala ei kuitenkaan mennyt aivan nappiin. Hänen piti toistaa perässä Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden presidentin John Robertsin sanomiset, mutta tuomari Roberts sanoi sanat väärässä järjestyksessä. Virkavalassa sanotaan: ”–– että uskollisesti toimin Yhdysvaltain presidentin virassa.” Roberts kuitenkin sanoi: ”–– että toimin Yhdysvaltain presidentin virassa uskollisesti.”

Obama ilmeisesti huomasi tuomarin erheen, sillä hän keskeytti äkisti ”toimin”–sanan kohdalla. Roberts toisti lauseen pannen ”uskollisesti”–sanan oikealle paikalleen ja jättäen ”toimin”-sanan toistamatta. Sitten Obama lausui lauseen kuten Roberts oli sen alun perin sanonut (”uskollisesti”–sana lopussa).

Valkoisen talon lakimies Greg Craig sanoi, että tiistaina lausuttu vala oli pikku kömmähdyksestä huolimatta pätevä. Yhdysvaltain perustuslaki on kuitenkin selkeä täsmällisen sanamuodon osalta, joten Obama lausui varmuudeksi valan uudelleen tiedotusvälineiden läsnä ollessa myöhään keskiviikkona. Raamattua hänelle ei uusintaan sattunut mukaan, mutta hän sanoi valan olleen silti sitova.

– Päätimme, että koska se oli niin hauskaa... vitsaili presidentti Obama valan uusimista.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen – presidentit Calvin Coolidge ja Chester A. Arthur joutuivat presidentinuransa aluksi lausumaan valan kahdesti samanlaisen syyn takia.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa