Ohiolaislääkärin väitetään murhanneen 25 potilasta

Wikiuutisista

8. kesäkuuta 2019

Fentanyylimolekyylin rakennekaava.

Yhdysvalloissa syyttäjät väittävät 43-vuotiaan ohiolaisen tehohoitolääkärin William Huselin murhanneen 25 ihmistä. Husel on kiistänyt syytteet. Hänen väitetään määränneen 35 potilaalle ylisuuria lääkeannoksia, jotka eivät kuitenkaan olleet todennäköinen kuolinsyy kuuden menehtyneen potilaan kohdalla. Murhasyytteet koskevat tapauksia, joissa hoidettaville annettiin 500 – 2 000 mikrogrammaa fentanyylia. Ainetta käytetään kipulääkkeenä, mutta Huselin määräämät annoskoot olivat asiantuntijoiden mukaan räikeästi ylimitoitettuja. Rikosasia ei ole vielä edennyt oikeudenkäyntiin asti.

Huselin lupa toimia lääkärinä on jäädytetty, ja hänet erotettiin työpaikastaan viime vuoden joulukuussa. Aiemmin hän ei ole joutunut ammatissaan kurinpidollisten toimenpiteiden kohteeksi. Huselin asianajajan Richard Blaken mielestä hänen päämiehensä ei pyrkinyt nopeuttamaan potilaidensa kuolemaa. Sen sijaan Husel yritti Blaken mukaan edistää hoidettavien hyvinvointia saattohoidon yhteydessä.

Husel ei itse antanut määräämiään kipulääkkeitä potilailleen, vaan käytännön toimenpiteistä vastasivat sairaanhoitajat tai muut työtoverit. Muita tapaukseen liittyviä terveydenhuollon ammattilaisia vastaan ei kuitenkaan ole nostettu rikossyytteitä, vaan heidän roolinaan on toimia asian käsittelyssä todistajina. Heidän osuuttaan kuolemantapauksissa tarkastellaan kuitenkin ammatillisissa kurinpitolautakunnissa, jotka päättävät mahdollisten jatkotoimenpiteiden tarpeesta ja luonteesta.

Tapaukseen liittyy vaikeita oikeudellisia kysymyksiä. Duquesnen yliopistossa rikosoikeuden professorina työskentelevä Wes Oliver pitää mahdollisena puolustuksellisena argumenttina sitä, että toiminta saattoi pysyä sallitun lääketieteellisen toiminnan rajoissa. Daytonin yliopiston lakiprofessori Thaddeus Hoffmeister puolestaan kiinnitti huomiota kysymykseen siitä, mitä Huselin mielessä liikkui kipulääkityksen määräämishetkellä, ja totesi: ”Oliko hänen tarkoituksensa aiheuttaa toisen ihmisen kuolema? Menettelikö hän harkitsemattomasti? Vai toimiko hän huolimattomasti, toisin sanoen oliko kyseessä puhdas hutilointi?”

Entinen syyttäjä Ric Simmons pitää todennäköisenä, että syyttäjät pyrkivät osoittamaan Huselin ymmärtäneen määräämänsä annokset tappaviksi ja tajunneen, ettei niiden suuruus ollut lääketieteellisesti perusteltavissa. Tällöin tavoitteena olisi todistaa aikomus ottamatta kantaa mahdolliseen motiiviin. Lakiasiantuntijat pitävät huomionarvoisena sitä, että syytteitä päätettiin nostaa ainoastaan Huselia vastaan, vaikka annosten suuruusluokista tienneitä ja tilanteissa mukana olleita lääketieteen ammattilaisia oli muitakin.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa