Siirry sisältöön

Ohje:Tyyliopas

Wikiuutisista

Tyylioppaassa kuvataan suositeltavat tavat luoda ja muokata Wikiuutisten artikkeleita.

Artikkelin kirjoittamisen perusteet

[muokkaa]

Kuusi vinkkiä parempaan kirjoittamiseen

[muokkaa]

George Orwell antoi kirjassaan Kun ammuin norsun ja muita esseitä vuodelta 1946 kuusi helppoa vinkkiä joilla jokainen voi parantaa tekstiään.

 1. Älä koskaan käytä passiivia kun voit käyttää aktiivia
 2. Lyhyestä virsi kaunis; jos saat vähennettyä sanoja lauseesta, niin aina parempi
 3. Lyhyt ilmaus on aina pitkää parempi. Älä käytä pitkiä sanoja jos lyhyt ajaa asian
 4. Älä hämmennä lukijaa huonosti tunnetuilla sanoilla. Älä käytä vierasperäisiä sanoja, ammattitermistöä tai slangia jos asian saa kerrottua yleistajuisesti
 5. Älä sorru kliseisiin tai korulauseisiin. Ole omaperäinen.
 6. Ole kohtelias – vaikka olisitkin eri mieltä. Vältä henkilökohtaisia hyökkäyksiä, sarkasmia ja liioittelua. Niillä menetät vain uskottavuutesi muiden silmissä eikä mitään kirjoittamaasi todennäköisesti oteta enää vakavasti.

Artikkelin rakenne

[muokkaa]

Otsikko

[muokkaa]

Nimetessäsi artikkelia eli otsikoidessasi sitä on hyvä pitää mielessä muutamia seikkoja:

 • Tee nimestä yksilöllinen, ytimekäs ja aihetta tarkasti kuvaava. Wikiuutisten käyttämästä tekniikasta johtuen nimen täytyy erota muista uutisista.
 • Käytä verbejä. Otsikko on lause ilman pistettä. Lauseeseen kuuluu kieliopin mukaan verbi.
 • Käytä pieniä kirjaimia. Lause aloitetaan isolla kirjaimella, kuten myös erisnimet.
 • Käytä neutraalia näkökulmaa. Otsikon tulee olla neutraali sävyltään ja sanavalinnoiltaan.
 • Kerro vain olennaisin. Otsikon tulee olla kuvaava ja vastata tarkasti artikkelin sisältöä. Jos artikkelin sisältö tarkentuu aikaa myöten tai saa uusia piirteitä nimeä on kenties syytä muuttaa. Esimerkiksi uutinen voi aluksi olla otsikoitu "Partiolaiset kokoontuivat suurleirille", artikkelin kehittyessä otsikko voi muuttua muotoon "Partiolaisten leirillä ennätyksellinen osanotto".
 • Artikkeli elää kirjoitushetkessään. Otsikoi uutinen kirjoitushetken tilanteen mukaiseksi.
 • Kerro kuka tekee. On parempi sanoa "Poliisit puhalluttivat autoilijoita" kuin "Autoilijoita puhallutettiin".

Päiväys

[muokkaa]

Uutisen alkuun tulee kirjoittamispäivämäärä lihavoituna. Tällä hetkellä sivusto lisää päiväyksen automaattisesti, kun artikkeli kirjoitetaan "Luo uusi artikkeli" -toiminnolla etusivulla. Kellonaika merkitään jos se on tiedossa ja tapahtumien kulun kannalta olennaista. Tapahtumapaikka ilmoitetaan, jos se on tiedossa: Kööpenhamina, Tanska.

Johdanto

[muokkaa]

Aloita artikkeli johdannolla jossa kerrot olennaisimman tiivistettynä yhdestä kolmeen lauseeseen. Yritä antaa vastaus kysymyksiin kuka, mikä, missä, milloin, miksi ja kuinka. Vastaus näihin tulisi löytyä aivan ensimmäisestä lauseesta. Jos et tiedä vastausta näihin kaikkiin, selitä jäljempänä artikkelissa syy. Älä tee ensimmäisestä lauseesta kuivaa listaa tosiasioista, sen tarkoituksena on olla koukku lukijalle, tee siitä siis kiinnostava.

Jokaiseen johdannossa mainittuun seikkaan tulee palata varsinaisessa sisällössä ja kertoa siitä laajemmin. Sinun ei pidä kertoa koko asiaa johdannossa, mutta artikkelin lopussa lukijan tulee olla saanut kaiken mahdollisen tiedon.

Artikkelin sisältö

[muokkaa]

Johdannon jälkeen voit siirtyä leipätekstiin.

Kirjoita helposti ymmärrettävästi tehdäksesi lukemisesta helppoa:

 • Käytä tiivistä kerrontaa, jokaisessa kappaleessa tulisi olla korkeintaan kolme lausetta
 • Yksi kappale keskittyy ainoastaan yhteen aiheeseen
 • Keskity uusimpiin tosiasioihin ja niiden mahdollisiin tiedettyihin seurauksiin. Esittele yksityiskohtia.
 • Kerro tärkeimmät asiat ensiksi, vähemmän tärkeät viimeiseksi, tämä poikkeaa normaalista tarinankerronnasta.
 • Käytä selkeää suomen kieltä
 • Käytä elävää kieltä ja ilmaisua.
 • Ole tasapuolinen.
 • Ole reilu ja kiihkoton.
 • Pidä esillä inhimillistä puolta uutisessa, käytä haastatteluja tms. – tämä tekee kerronnasta mielenkiintoisemman jolloin tavoitat laajemman lukijakunnan.
 • Älä ennusta tai arvaile.

Jos et ole heti tyytyväinen lopputulokseen, kokeile muuttaa sanajärjestystä, tiivistää kerrontaa ja poistaa turhia sanoja. Saatat huomata kirjoittavasi tottumuksesta epäolennaisia sanoja. Mutta ei huolta, muut käyttäjät ovat aina valmiita tarjoamaan apuaan.

Syy pääkohtien sijoittamiseen heti alkuun johtuu halusta auttaa lukijaa, jolla on useimmiten kiire tai hänen kiinnostuksensa saattaa sammua. Laittaessasi tärkeimmän heti alkuun hän voi hypätä yli artikkelin aiheesta joka ei häntä kiinnosta. Toisaalta se helpottaa muiden käyttäjien myöhempiä muokkauksia.

Kuvat artikkelissa

[muokkaa]

Kuvita artikkelia mahdollisuuksien mukaan. Kuvilla tulee olla artikkelissa selkeä informaatioarvo. Vapaita kuvia, karttoja ym. löydät Wikimedia Commonsista. Niitä voit käyttää suoraan Wikiuutisten artikkeleissa kirjoittamalla koodiin esim. [[Tiedosto:Esimerkki.jpg|thumb|200px|Kuvateksti]] . Kuvakokoa ei tarvitse välttämättä määritellä.

Aiheesta muualla

[muokkaa]

Mikäli aiheesta on olemassa artikkeli esimerkiksi Wikipediassa, linkin siihen voit lisätä käyttämällä mallinetta {{Wikipedia-rivi|Artikkelin nimi}}. Linkkejä Wikiuutisten sisarprojektien ulkopuolelle voidaan lisätä käytäntöjen puitteissa. Ulkopuolinen linkki luodaan kirjoittamalla esimerkiksi [https://yle.fi/uutiset Yle Uutiset] jolla saadaan näkyviin linkki Yle Uutiset.

Aiheeseen liittyviä uutisia

[muokkaa]

Jos Wikiuutisissa on samaan aiheeseen liityvä aiempi artikkeli, voit lisätä linkin siihen käyttämällä mallinetta {{Muut uutiset}}. Samaan mallineeseen voidaan lisätä linkki artikkeliin Wikipediassa, jolloin siihen ei tarvitse käyttää erillistä mallinetta.

Lähteet

[muokkaa]
Katso myös tämän artikkelin toinen osio lähteistä.
Pääartikkeli: Wikiuutiset:Lähteet

Artikkelin loppuun sijoitetaan lähdeviiteosio jossa on linkit lähteisiin. Tämä on pakollinen kohta, lähteetön uutinen ei kelpaa. Älä tallenna lähteetöntä uutista, sillä se poistetaan viipymättä vaikka olisikin todenperäinen. Artikkelia luodessasi muokkausikkunassa on valmiina lähdetietojen merkintään käytettävä malline, täytä siitä vähintään kohdat osoite, nimike, julkaisu ja viitattu. Mallineen käyttö on suositeltavaa mutta voit merkitä lähteet ilman sitäkin.

Lisää luokat

[muokkaa]

Lisää lopuksi artikkeli asianmukaisiin luokkiin kirjoittamalla sivun loppuun koodi [[Luokka:Suomi]], jos kyseessä on esimekiksi Suomeen liittyvä uutinen. Tällä hetkellä päivämääräluokka voidaan lisätä automaattisesti, jos käytetään etusivun sivunluontilomaketta. Luokitus Wikiuutisissa noudattaa sääntöä: aika – paikka – aihe. Lisää siis artikkeli myös paikan ja aiheen mukaiseen luokkaan. Artikkeli siis luokitellaan vähintään kolmeen eri luokkaan, useampaankin, jos on tarvetta.

Tällä hetkellä käytössä olevia luokkia voit selata sille tarkoitetulla toimintosivulla. Uusia luokkia voi itsekin lisätä, mutta niistä tulisi ensin keskustella kahvihuoneessa.

Artikkelin pituus

[muokkaa]

Useimmiten artikkelissa tulisi olla vähintään kahdesta kolmeen kappaletta. Vain linkin uutiseen Wikiuutisten ulkopuolelle sisältäviä artikkeleita tulee välttää kokonaan. Tämän tyyppiset artikkelit poistetaan roskana.

Yksi tapa kertoa asia lyhyesti ilman tarkoitusta myöhemmin laajentaa sitä on lisätä se "Lyhyesti"-sivulle, joka on useamman lyhyen yhteenvetotyyppisen pikku-uutisen kokooma-artikkei tietyltä ajanjaksolta.

Merkitse lähteet

[muokkaa]
Katso myös tämän artikkelin osio lähteiden merkitsemisestä.
Pääartikkeli: Wikiuutiset:Lähteet

Artikkeliin tulee merkitä lähdeviitteet. Tämä on välttämätöntä, lähteettömät uutiset poistetaan viipymättä. Asianmukaisina lähteinä voidaan pitää tunnettuja, luotettavaksi tiedettyjä uutistoimistoja, lehdistöä, televisiota ja vastaavia sillä edellytyksellä, että artikkelin lukijalle tarjotaan viittauksena suora linkki tai muu viittaus mistä asian todenperäisyyden saa tarkastettua. Poliittisten, aatteellisten tai uskonnollisten liikkeiden julkaisuja tulee hyväksyä vain kannanottoina kuvaamaan niiden omaksumaa linjaa. Niiden pohjalta ei voida esittää väitteitä miten asiat todellisuudessa ovat. Ääriliikkeiden materiaalia voidaan käyttää ainoastaan liikkeestä itsestään kertovassa uutisessa.

Sisarprojekteja, kuten muunkielisiä Wikiuutisia tai Wikipedioita ei voi käyttää lähteenä. Sen sijaan lähteet joita on käytetty niissä olevien artikkeleiden laatimisessa kelpaavat mikäli ne täyttävät Wikiuutisten vaatimukset.

Yksityiskohtaiset tyyliohjeet

[muokkaa]

Lukujen merkintä

[muokkaa]

Luvut yhdestä kymmeneen kirjoitetaan tekstissä pitkässä muodossa eli yksi, kaksi, kolme jne. Suuret tasaluvut kuten sata tai miljoona on useimmiten selkeintä kirjoittaa kirjaimin. Desimaalit erotetaan pilkulla, ei pisteellä. Numerot, kuten 127 379 kirjoitetaan käyttäen tuhaterottimena välilyöntiä, ei pilkkua, tämä kuitenkin tehdään kirjoittamalla välilyönnin sijaan   yhteen.

Erikoismerkit

[muokkaa]

Erikoismerkit, kuten euro (), dollari ($), prosentti (%) kirjoitetaan kirjaimin, mutta tarvittaessa ne voi ilmoittaa merkkinä luvusta erikseen kirjoitettuna sitovan välilyönnin ( ) avulla.

Aika

[muokkaa]

Jos kellonaika on tiedossa se ilmoitetaan muodossa 16.30, tarvitessa mainitaan UTC-aikavyöhyke. Päiväys ilmoitetaan muodossa 12. heinäkuuta 2018. Artikkeli elää kirjoitushetkessä, siksi voidaan sanoa eilen, tänään, huomenna, viime aikoina jne.

Käytetty kieli

[muokkaa]

Artikkelissa käytetään ainoastaan suomen kieltä. Vältä kääntämättömän tekstin liittämistä uutiseen. Pyri kansantajuiseen ilmaisuun ja yleiskieleen. Vältä ammattitermistöä ja slangia.

Suomen kielen kielioppi

Aloita uusi artikkeli

[muokkaa]

Helpoimmin luot uuden artikkelin kirjoittamalla sen otsikon etusivulta löytyvään laatikkoon, jossa lukee Kirjoita uuden uutisen otsikko.