Oikeus: Geenin voi patentoida

Wikiuutisista

7. elokuuta 2011

Yhdysvaltain liittovaltion vetoomustuomioistuin on kumonnut alemman tuomioistuimen päätöksen ja päättänyt, että Myriad Genetics -yhtiö sai patentoida kaksi rinta- ja munasarjasyöpään liittyvää geeniä (BRCA1- ja BRCA2-geenit). ACLU ja Public Patent Foundation olivat vieneet geenipatentit oikeuteen, ja kanteen takana oli yli 20 muutakin kantajaa: tutkijoita, patologeja, potilaita ja näiden järjestöjä.

Järjestöjen mukaan ihmisen DNA:n patentoiminen olisi moraalitonta ja haittaisi geenitutkimusta. Biotekniikka-alan yritykset sen sijaan ovat tyytyväisiä tuomioistuimen päätökseen: niiden mukaan geenien patentoimisen kieltäminen olisi järkytys koko teollisuudenalalle.

Myriad on kehittänyt BRACAnalysis-nimisen geenitestin, jolla selvitetään, onko henkilöllä kohonnut riski sairastua rinta- tai munasarjasyöpään. Vetoomustuomioistuimen mukaan yrityksen eristämät geenit voi patentoida, koska testi testaa geenien erityisiä kemiallisia muotoja, jotka ovat erilaisia kuin luonnossa esiintyvät. Tuomioistuin katsoi myös, että Myriadin testi eri hoitomuotojen kartoittamiseksi on patentoitavissa. Sen sijaan tuomioistuin piti voimassa alemman tuomioistuimen päätöksen, jonka mukaan Myriadin menetelmä DNA-sekvenssien analysoimiseksi ei ole patentoitavissa.

Goldman Sachsin analyytikko Isaac Ro uskoo, että tapaus nähdään teollisuutta koskevan merkittävyytensä takia Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa ennen vuotta 2012.

Myriad Genetics oli saanut BRCA1- ja BRCA2-geenien patentit alun perin vuonna 1998. Alempi tuomioistuin oli kumonnut patentit viime vuonna.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa