Siirry sisältöön

Oikeus vapautti Thaimaan pääministerin tehtävistään

Wikiuutisista

2. joulukuuta 2008

Perustuslakituomioistuin tuomitsi tänään Thaimaan pääpuolue PPP:n ja kaksi muuta hallituspuoluetta äänten ostamisesta joulukuisissa vaaleissa. Oikeusistuin määräsi puolueet lopetettaviksi ja kielsi puoluejohtajia, myös pääministeri Somchai Wongsawatia, osallistumasta politiikkaan viiteen vuoteen. Wongsawat sanoi tyytyvänsä oikeuden päätökseen.

PPP:n muut poliitikot aikovat järjestäytyä uudeksi Puea Thai (’Thaimaan puolesta’) -puolueeksi.

Päätös aiheutti levottomuuksia

[muokkaa]

Hallitusvastainen PAD-järjestö otti oikeuden päätöksen vastaan ilolla. Bangkokin lentoasemia jo päiväkausia hallussaan pitäneet mielenosoittajat sanoivat Guardianin mukaan lopettavansa lentoaseman hallussaan pitämisen huomenna. Ilmailuviranomaisten on määrä huomenna ilmoittaa, kuinka pian Bangkokiin arvioidaan voitavan tehdä lentoja. Thaimaassa on paljon turisteja, jotka eivät ole päässeet poistumaan maasta lentoasemien toiminnan pysähdyttyä.

Vastapuoli, hallitusmyönteiset mielenosoittajat, puolestaan suuttui oikeuden päätöksestä. Hallitusmyönteiset saartoivat oikeustalon ja pakottivat tuomarit antamaan tuomionsa toisaalla. Yöaikaan heitettiin lentoterminaaliin kranaatti, joka tappoi yhden ja vahingoitti 22 nukkuvaa mielenosoittajaa. Human Rights Watchin Sunai Thasuk sanoi, että Thaimaassa on kriisi, ja luonnehti tilannetta räjähdysherkäksi. Hän totesi hallitusmielisten olevan ”hyvin, hyvin vihaisia”.

”Juridinen vallankaappaus”

[muokkaa]

Jotkut asiantuntijat ovat pitäneet oikeuden päätöstä verrannollisena monarkistis–sotilaalliseen vallankaappaukseen. Giles Ungpakorn, politiikan tutkija bangkokilaisessa yliopistossa, on huolissaan siitä, että monarkistieliitti tekee nyt kaikkensa riisuakseen kansanvallan köyhältä, hallitusmieliseltä kansan enemmistöltä.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa