Siirry sisältöön

Osmo Soininvaaralta geenirekisteriehdotus

Wikiuutisista

24. helmikuuta 2009

Vihreiden Osmo Soininvaara pohti marraskuussa 2008 blogissaan geenirekisterin perustamista esimerkiksi raiskausrikosten selvittämisen helpottamiseksi. Kirjoituksessaan hän oli aluksi ehdottanut rekisterin perustamista vain maahanmuuttajista.

Soininvaara kirjoitti:

»Ehdotan, että kaikilta maahanmuuttajilta otetaan geenitesti. Tämä loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan, ja sitä voi pitää rasistisena, koska kantaväestöltä ei samaa rekisteriä oteta, mutta vastaavasti nyt syyttömänä leimatut pääsevät tästä leimastaan. Jos olisin itse maahanmuuttaja, katsoisin tämän parantavan tilannettani...(Jos geenitesti otettaisiin myös kaikilta syntyperäisiltä suomalaisilta, raiskaukset selviäisivät aina.)»

Myöhemmin hän sanoi esityksen olleen ”puhdas provokaatio”, jonka tarkoitus oli saada saada blogikirjoittaja ja kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon kannattajat myötäilemään, että he haluavat ulkomaalaiset testeihin.

Osmo Soininvaaralta geenirekisteriehdotus
Maahanmuuton vaikutus raiskausten lisääntymiseen on vihreille mielenkiintoinen seikka vain sikäli, että se tarjoaa ”halla-aholaisille” argumentin. Tämä on Osmon mielestä painavin syy puuttua raiskauksiin.
Osmo Soininvaaralta geenirekisteriehdotus

—Jussi Halla-aho

»Tuo esitys vain maahanmuuttajille tarkoitetusta geneettisen sormenjäljen rekisteristä oli tietysti pelkkä bluffi, jonka tarkoituksena oli saada “ulkomaalaiskriittiset” kertomaan kannattavansa sitä...Jos tuollainen rekisteri pystytettäisiin, siihen pitäisi tietysti laittaa koko kansa. Minulla ei olisi mitään sitä vatsaan, ellei se sitten tule tolkuttoman kalliiksi...Voi hyvin olla perustellusti sitä mieltä, että tällainen rekisteri olisi täysin ylimitoitettu toimi selvittää raiskaukset ja pahoinpitelyt, mutta koska se on toimenpiteenä paljon rajojen sulkemista pienempi, silloin rajojen sulkeminenkin on ylimitoitettu toimi.»

Halla-aho kutsui Soininvaaran lausuntoja ”päivän hupinumeroksi”. Hän arvioi, että ”joku, mahdollisesti Vihreät Naiset” älähti Soininvaaran ehdotuksesta maahanmuuttajien geenitesteistä. Soininvaaran myöhempi kommentti oli Halla-ahon mukaan ”selityksen juhlaa”.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa