Siirry sisältöön

Paavi jättää tehtävänsä

Wikiuutisista

11. helmikuuta 2013

Paavi Benedictus XVI otti vastaan Yhdysvaltain puolustusministerin Vatikaanissa 16. tammikuuta tänä vuonna.

Vatikaani. Paavi Benedictus XVI ilmoitti tänä aamuna luopuvansa paaviudestaan. Hän perusteli päätöstään sillä, että hänen ikänsä (85 vuotta) on verottanut hänen voimiaan niin, ettei hän enää suoriudu tyydyttävästi ”Pietarin pappeuden” tehtävistä. Hän ilmoitti jättävänsä tehtävänsä 28. helmikuuta kello 20. Tuolloin pyhä istuin jää tyhjäksi ja konklaavi kokoontuu valitsemaan uuden paavin.

Paavi lupasi jatkaa kirkon palvelemista omistamalla elämänsä rukoukselle. Vatikaanin lehdistötoimistoa johtava isä Federico Lombardi kertoi Benedictuksen muuttavan aluksi Castel Gandolfossa sijaitsevaan paavin asuntoon ja siirtyvän Vatikaanissa sijaitsevaan suljettuun nunnaluostariin sen korjaustöiden valmistuttua.

Paavin ilmoitus otettiin vastaan yllätyksellä. Kardinaalikollegion dekaani Angelo Sodano sanoi paavin eron tulleen ”kuin salama kirkkaalta taivaalta”. Helsingin katolinen piispa Teemu Sippo totesi, ettei sellaiseen ole totuttu, että paavi eroaisi. Toisaalta hän mainitsee tiedotteessaan ymmärtävänsä eron syyt ja kertoo tammikuussa paavin tapaamisessa huomanneensa tämän heikentyneet voimat vuoden takaiseen verrattuna.

Paavin eroaminen on harvinaista: viimeksi paavi on eronnut tehtävästään vuonna 1415, jolloin Gregorius XII erosi päättääkseen skisman.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa