Siirry sisältöön

Palestiinalaiset hakivat YK-jäsenyyttä

Wikiuutisista

23. syyskuuta 2011

Mahmud Abbas

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas esitteli perjantaina Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokoukselle palestiinalaisvaltion jäsenhakemuksen. Abbas sai puheensa jälkeen suosionosoituksia.

Abbas haluaa palestiinalaisvaltiolle ennen vuotta 1967 olleet rajat. Puheessaan hän myös toivoi palestiinalaisvaltion tunnustamista niiltä mailta, jotka eivät vielä ole tunnustaneet valtiota.

Abbasin mukaan palestiinalaiset olivat lähteneet vilpittömästi Israelin kanssa rauhanneuvotteluihin, joiden epäonnistumisen tärkein syy oli juutalaissiirtokuntien perustaminen. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan syytti palestiinalaisia neuvotteluista kieltäytymisestä. Hänen mukaansa palestiinalaisvaltio voi saada itsenäisyyden vasta, kun sen ja Israelin välille on neuvoteltu rauha.

Yhdysvallat on ilmoittanut käyttävänsä turvallisuusneuvostossa veto-oikeutta jäsenhakemuksen estämiseksi.

Abbasin puheesta iloittiin perjantaina Länsirannalla, mutta välikohtauksilta ei täysin vältytty.

Tällä hetkellä palestiinalaisilla on YK:ssa erityisasema, niin että palestiinalaishallinnolla on diplomaattisia toimintamahdollisuuksia, vaikka sitä ei tunnustetakaan valtioksi. Jos sen jäsenhakemus hyväksyttäisiin, se olisi YK:n 194. jäsenvaltio.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa