Siirry sisältöön

Ranskalaismies lähti ylittämään Atlanttia tynnyrissä

Wikiuutisista

27. joulukuuta 2018

Vuonna 1952 Atlantin kumiveneellä ylittänyt Alain Bombard Strasbourgissa huhtikuussa 1981. Tynnyrimatkalle lähtenyt Savin on kertonut lukeneensa Bombardin meriretkestään kirjoittaman kirjan useaan otteeseen.

Ranskalainen Jean-Jacques Savin lähti ylittämään Atlantin valtamerta tynnyrin muotoisessa kapselissa, jonka on tarkoitus kulkea kolmessa kuukaudessa Karibialle pelkästään merivirtausten aikaansaamalla työntövoimalla. Miehen merimatka lähti liikkeelle Kanariansaariin kuuluvasta El Hierrosta.

Yhteensä noin 4 500 kilometrin pituiselle matkalle lähtenyt tynnyri on kolmen metrin pituinen, ja elintilaa siinä on kuuden neliömetrin verran. Tynnyri sisältää keittiön, varastotilan ja makuusijan. Lisäksi kapselin lattiassa oleva hytti-ikkuna mahdollistaa kalojen katselun.

Matkan budjetti on 68 000 euroa. Se koostuu pääasiassa yhteistyöyritys Boutesin antamasta tuesta sekä joukkorahoituksella kerätyistä varoista. Matkansa aikana Savin pudottaa mereen markkereita, joita meritieteilijät voivat käyttää virtausten tutkimiseen. Lisäksi Savinia itseään on määrä tutkia suljetussa tilassa yksin olemisen vaikutusten suhteen.

Savin on 71-vuotias ja toiminut työurallaan laskuvarjojääkärinä, lentäjänä ja kansallispuiston vartijana. Atlantin ylitykseen hänet innoitti muun muassa ranskalaisen Alain Bombardin yli kuusi vuosikymmentä sitten tekemä matka. Bombard ylitti Atlantin kumiveneellä vuonna 1952 saaden ravintonsa kalastamistaan kaloista ja keräämästään planktonista. Hän kirjoitti meriretkestään kirjan nimeltä Naufragé volontaire (julkaistu suomeksi nimellä Valtameren armoilla – kumiveneellä Atlantin yli). Omalla matkallaan Savin ei kuitenkaan halua elää yhtä niukasti kuin Bombard. Sen sijaan Savin on esimerkiksi ottanut mukaansa viinejä, joita hän aikoo nauttia uudenvuodenaaton kaltaisina juhlapäivinä.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa