Siirry sisältöön

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn puolue UMP on hävinnyt paikallisvaalien ensimmäisen kierroksen

Wikiuutisista

17. maaliskuuta 2008

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn puolue UMP on hävinnyt paikallisvaalien ensimmäisen kierroksen. Tämä oli hiljattain valitun presidentin ensimmäinen testi ja hän on onnistunut kadottamaan suuren osan presidentin vaalien suosiostaan.

Sunnuntaina 16.3. käyty paikallisvaalien ensimmäinen kierros merkitsi todellista rökäletappiota presidentin puolueelle. Etenkin monet keskeiset suuret kaupungit kuten Strasbourg, Reims, Amiens, Caen, Périgueux ja Toulouse muuttuivat vasemmistojohtoisiksi. Tämä sama linja jatkui myös paikallisvaaleja laajemmissa kantonivaaleissa. Näissä vasemmisto piti hallussaan 51 departementtia 101:sta, ja vahvisti näissäkin otettaan.

Pariisissa, joka eittämättä keskeisin Ranskan kunnista, ei vielä ensimmäisellä kierroksella päästy ratkaisuun, mutta on todennäköistä, että istuva kunnanjohtaja, sosialisteja edustava Bertrand Delanoë saa jatkoajan, sillä hänen taaksensa toisella kierroksella vuonna 2001 ryhmittyneet puolueen, jotka saivat vuonna 2001 49,6% kaikista äänistä, keräsivät nyt ensimmäisellä kierroksella 57,7% kaikista annetuista äänistä. Pariisin kunnanjohtajaa Delanoëta pidetään usein jopa Ranskan suosituimpana poliitikkona.

Oman mielenkiintonsa kohde on Marseille, jossa UMP-puolueen kunnanjohtaja Jean-Claude Gaudin ylsi 41,03% annetuista äänistä, kun hänen pahin kilpailijansa sosialistinen Jean-Nöel Guérini saa äänistä 29,14%. Ratkaisijan asemaan ovat päässeet niin äärioikeistolaisen Le Front Nationalin (8,76%) ja keskusta MoDem-puolueen (5,54&) kannattajat.

Lähteet[muokkaa]


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa