Siirry sisältöön

Ruotsin hallitus hyväksyy uuden ydinvoiman rakentamisen

Wikiuutisista

5. helmikuuta 2009

Forsmarkin ydinvoimala

Ruotsin hallituspuolueet päättivät, että Ruotsissa voidaan rakentaa uusia ydinreaktoreita sinne, missä on vanhentuvia ydinreaktoreita. Ydinvoiman lakkautuslaki kumotaan ja atomitekniikkalakia muutetaan niin, että ydinvoiman uudisrakentamisesta tulee mahdollista.[1]

Ydinvoimaa saa rakentaa Oskarshamniin, Forsmarkiin ja Ringhalsiin. Kansanpuolueen Jan Björklund sanoi tänään lehdistötilaisuudessa, että ei ole tehty päätöstä siitä, montako reaktoria Ruotsissa pitäisi tulevaisuudessa olla. Niitä ei kuitenkaan pidä olla yli kymmentä, ja uusista reaktoreista tulee nykyisistä tehokkaampia.

Ruotsin hallitus ei aio maksaa tukiaisia ydinvoimalle kuten 60-luvulla, vaan uusi ydinvoima toimii markkinoiden ehdoilla.

Ruotsi tavoittelee kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 40 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Energiapolitiikassa on päästy sopuun myös siitä, että vuonna 2020 puolet energiasta on uusiutuvaa (liikenteessä 10 %) ja energiankäyttö on 20 prosenttia tehokkaampaa. Pääministeri Fredrik Reinfeldt korostaa, että tuulivoima saa suurimmat investoinnit.

Lähteet[muokkaa]

  1. Avvecklingslagen avskaffas BLT.se. 5.2.2009. Viitattu 5.2.2009. (ruotsiksi)
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa