Siirry sisältöön

Ruotsinpyhtää ei halua liittyä Loviisaan

Wikiuutisista

27. joulukuuta 2007

Loviisan alueelle ei synny neljän kunnan suurkuntaa, sillä hankkeen kaatoi torstaina 27.12.2007 Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto kun se äänin 10–10 päätti olla liittymättä suurkuntaan, puheenjohtajan kielteinen kanta ratkaisi äänestyksen tuloksen liittymistä vastustavien eduksi.

Liittymisestä äänestettiin Ruotsinpyhtään valtuustossa jo 17. joulukuuta ja silloinkin äänet jakaantuivat 10–10 ja silloinkin puheenjohtajan kielteinen kanta ratkaisi. Ensimmäisen päätöksen jälkeen valtio kutsui kunnan neuvottelemaan tulevasta terveys- ja sosiaalipalvelujen järjestämisestä. Kunta ei yksin niitä pysty takaamaan ja järjestämään, siksi ministeriö oli ja ilmeisesti on nyt tehdystä päätöksestä huolestunut.

Loviisaan, Liljendalin ja Pernajan valtuusto ovat jo aiemmin hyväksyneet liittymisen. Keskustelujen alkuvaiheessa myös Lapinjärven piti osallistua liittymisneuvotteluihin, mutta marraskuussa Lapinjärven valtuusto tyrmäsi liitoshankkeen.

Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja Risto Nieminen pitää mahdollisena, että tämä nyt tehty Ruotsinpyhtään päätös kaataisi koko Suur-Loviisa -hankkeen.

Tiedotusvälineissä esitettyjen mielipiteiden mukaan kuvassa oli voimakas kielitaistelun maku, sillä selkeästi suomenkielinen Ruotsinpyhtää olisi joutunut suurkuntaan, jossa olisi ollut todella merkittävä ruotsinkielisten osuus.

Asukasluvut

[muokkaa]
  • Loviisa: 7 386, ruotsinkielisiä 39%
  • Pernaja: 4 001. ruotsinkielisiä 38%
  • Liljendal: 1 447, ruotsinkielisiä 77%
  • Ruotsinpyhtää: 2 927, ruotsinkielisiä 19%
  • Lapinjärvi: 2 930, ruotsinkielisiä 33%

Lähteet

[muokkaa]
  • Verkkouutiset [1]
  • Wikipedia / kuntien artikkelit

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa


Koordinaatit: 60°31′25″N, 26°28′10″E