SM-liigan välierät: Kotietu piti

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

29. maaliskuuta 2009

Jääkiekon SM-liigan välierät käynnistyivät toirstaina Jyväskylässä sekä Espoossa. Loppuottelupaikkaan vaaditaan neljä voittoa, ja toinen kierros pelataan lauantainan Kuopiossa sekä Oulussa. Kotiedut pitivät, JYP kukisti KalPan Pekka Tuokkolan johdolla 3–0 ja Espoossa Kärppien kiri Ilkka Mikkolan johdalla ei auttanut, voitto Bluesille 3–2 jatkoajalla.

Areenat[muokkaa]

Tämän kauden välierät pelataan kapasiteetiltään varsin pienissä halleissa:

Areena Kotijoukkue Rakennettu Yleisökapasiteetti Runkosarjan keskiarvo % Pudotuspelien keskiarvo (ottelut) %
Barona Areena Blues 1999 6 798 4 651 68,41 5 275 (5) 77,59
Hippos JYP 1982 4 180 4 016 96,07 4 180 (4) 100,00
Niiralan Monttu KalPa 1979 5 225 4 599 88,01 5 225 (3) 100,00
Oulun Energia -areena Kärpät 1974 6 614 5 741 86,80 6 476 (2) 97,91
Keskiarvot     5 704 4 752 83,30 5 289 92,72
Viime kauden välierien hallit ja niiden kapasiteetti
Barona Areena Blues 1999 6 798        
Hartwall Areena Jokerit 1997 13 464        
Oulun Energia -areena Kärpät 1974 6 614        
Hakametsä Tappara 1965 7 800        
Keskiarvot     8 669          

Tuokkola nollasi KalPan[muokkaa]

Pekka Tuokkola oli kiekon tiellä 23 kertaa

JYP – KalPa 3–0 (0–0,2–0,1–0)
JYP johtaa sarjaa voitoin 1–0

SM-liigan välierät: Kotietu piti
Oltiin huonompia tänään, ei kahta sanaa.
SM-liigan välierät: Kotietu piti

Pekka Virta

Viimeksi JYP ja KalPa ovat kohdanneet SM-liigan pudotuspeleissä 1991, silloinkin välierissä. KalPa voitti kyseisen sarjan 3–0 (2–1,3–4,3–2) ja eteni loppuotteluun, jossa kuiten TPS oli parenpi voitoin 4–1. Kyseessä on KalPan ainoa mitali SM-liigassa.

JYP otti kotikaukalonsa alusta alkaen hallintaansa. Alun painosto aiheutti KalPalle kaksi jäähyä, mutta JYP ei saanut tulosta aikaiseksi. Molenpien joukkueiden otteissa näkyi hermostuneisuutta. KalPa

SM-liigan välierät: Kotietu piti
Pitää muistaa, että tämä oli pitkän sarjan ensimmäinen peli.
SM-liigan välierät: Kotietu piti

Risto Dufva

pääsi vähän niskan päälle lopussa, ja pääsi sitä kautta pyörittämään kahdesti ylivoimaa. KalPalle hermostuneisuus näkyi siinä, että ylivoima pyöri kohtuullisesti, mutta paremmat paikat tuli alivoimalla pelaanneelle JYPille. KalPan maalilla Mika Oksa torjui kymmenen ja JYPin maalilla Pekka Tuokkola yhdeksän laukausta.

JYP saapui toiseen erään hurmoksessa ja KalPan hyökkäyksiin lähdöistä tuli vaikeaa. Kiekko oli melkein koko ajan KalPan päädyssä, joka kostautui kahtena jäähynä erän alussa. Ajassa 23.55 ylivoimalla JYP rynnii kiekon perässä

SM-liigan välierät: Kotietu piti
Ottelun alku oli meiltä erinoainen. Olimme hyvin valmistautuneita. Toinen erä oli hyvä. Peli oli sillä tavoin paketissa, kun sen pitää ollakin 3-0-tilanteeseen asti.
SM-liigan välierät: Kotietu piti

—Dufva

maalille. Sohimisen jälkeen kiekko menee KalPa maaliin, vaikka maalivahti Mika Oksa väittää JYPin pelaajien häirinneen häntä. Maali hyväksytään ja tekijäksi merkataan Antti Virtanen, syöttäjiksi Jarkko Immonen sekä Ville Mäntymaa. JYPin maalijuhlat eivät kestäneet pitkään. Ajassa 26.15 Juha-Pekka Hytönen riistää kiekon ja syöttää Kalle Koskiselle, jonka rannelaukaus muuttaa Ville Varakkaan luistimestä suuntaa suoraan maalinkulmalla olevalla Ossi Louhivaaralle, joka iskee kiekon maaliin suoraan ilmasta ja taululle lukemiksi 2–0. Tuokkola torjui viisi ja Oksa yhdeksän kertaa.

KalPan oli kolmanteen erään piristyttävä, ja Tuomas Kiiskiselle avautuikin paikka, mutta Tuokkola oli jälleen parenpi. KalPan takaa-ajo sai kolahduksen, kun Aatu Hämäläinen joitui jäähylle. Aloitus KalPan päädyssä. Tuomas Vänttinen voittaa aloitukse, kiekko Juha-Pekka Hytösen mailan kautta Olli Malmivaaralle, jonka tulinen laukaus pysäyttää Hippoksen kellot aikaan 49.29. KalPalla on vielä mahdollisuuksi kavennukseen neljäkertaa ylivoimalla, ottelun viimeinen puoliminuuttinen kahden miehen ylivoimalla. Ottelu päättyy kuitenkin JYPille 3–0. Viimeisessä erässä Tuokkola torjuu yhdeksän ja Oksa kahdeksan kertaa.

Seuraava ottelu pelataan lauantaina Kuopiossa.

Blues teki, päästi ja teki[muokkaa]

Ilkka Mikkola nosti Kärpät 2–0 tilanteesta tasoihin.

Blues – Kärpät 3–2 ja. (2–0,0–0,0–2,1–0)
Blus johtaa sarjaa voitoin 1–0

SM-liigan välierät: Kotietu piti
Maali oli tosi tärkeä sekä minulle että koko joukkueelle. Ei noita onnistumisia ole ollut niin paljon aiemmin
SM-liigan välierät: Kotietu piti

Teemu Nurmi

Espoon Blues ja Oulun Kärpät kohtasivat neljännen kerran peäkkäin SM-liigan pudotuspeleissä. Viime vuonna kyseessä oli loppuottelu.

Kärppien kokoonpanosta sivussa oli puolustaja Oskari Korpikari ja hyökkäykseen palasi Toni Dahlman. Bluesilla sivussa oli Mikael Kurki, ja kokoonpanoon palasi puolustaja Miika Huczkowski

Ottelun alku oli hitusen Kärppien hallintaa, mutta ajassa 05.05 Barona Areenan kellot pysähtyvät Bluesin toimesta. Toni Häppölä voittaa aloituksen ja hihat ylhäällä pelaava Santeri Heiskanen ampuu kiekon ohi voimattoman Tuomas Tarkin. Maskia teki Bluesin pelaajien lisäksi hyvin myös omat pelaajat. Kärppäpuolustaja Martti Järventiellä oli hienon

SM-liigan välierät: Kotietu piti
Pakettimme oli kyllä kasassa, mutta Blues teki maalit
SM-liigan välierät: Kotietu piti

Matti Alatalo

yksilösuorituksen jälkeen mahdollisuus tasoittaa ottelu, mutta Bluesin maalivahti Mikko Koskinen kesti. Myös Bluesilla oli paikkoa, joista parhain tuli Ryan Kellerille, mutta Tuomas Tarkki sai mailansa väliin. Lopulta Blues siirtyy 2–0 johtoon. Kärppien Ossi-Petteri Grönholm antaa karmean harhasyötön, jonka nappaa Bluesin Santeri Heiskanen, joka jakaa kiekon w:Ben Eavesille. Eaves pääsee vapaaksi kun hän väistää Grönholmin taklauksen. Eavsin syöttää Toni Kähköselle joka laittaa kiekon maaliin suoraan syötöstä. Ensimmäiselle erätauolle mentiin tilanteessa 2–0, Mikko Koskinen torjui 13 ja Tuomas Tarkki kahdeksan laukausta.

Miika Huczkowski syötti Bluesin voittomaalin.
SM-liigan välierät: Kotietu piti
Ensimmäisessä osasin lukea, mihin “Piku” syöttää. Toisessa kiekko tuli laidan kautta minulle, laitoin kiekkoa maalille ja sinne meni, perinteinen puolustajan maali.
SM-liigan välierät: Kotietu piti

Ilkka Mikkola

Toisessa erässä Kärpillä oli kolmen miehen taholta mahdollisuus maaliin, mutta Koskinen kesti. Bluesillakin oli mahdollisuutensa, varsninkin kun Antti Aarnio otti kaksi jäähyä. Ensimmäinen oli kuitenkin joukkuerangaistus väärästä vaihdosta. Erässä ei kuitenkaan tullut maaleja ja toiselle erätauolle mentiin Bluesin 2–0 johdossa. Koskinen torjui kuusi ja Tarkki 13 laukausta.

Kärpät tarvitsi nopeasti maaleja erän alkuun, mutta sitä haittasi vielä toisessa erässä, ajassa 39.30, tullut Aarnion jäähyä. Tämänkin jälkeen Bluesin Jari Tolsa oli päästä iskemään maalin, mutta Martti Järventien jäähyn arvoinen koukku pelasti joukkueen takaiskulta. Bluesin ylivoima päättyi ajassa 43.58, kun Petri Lammassaari otti jäähyn. Neljällä neljää vastaan Kärpät vihdoin kavensi: Jari Viuhkola kaadettiin laidassa, mutta polviltaan hän sai annettua hienon syötön kapteenilleen Ilkka Mikkolalle, jonka rannelaukaus iski taululla ajassa 45.28 lukemiksi 2–1. Kärpät pääsi maalin jälkeen ylivoimalle, mutta tulosta ei syntynyt, kuin vasta ajassa 53.23, kun kapteeni Mikkola tulitti siniviivalta rajun maskin läpi kiekon ohi Koskisen. Kolmannessa erässä ei enenpää maaleja nähty. Niin ottelu suuntaa jatkoajalle, jonka Blues sai aloittaa minuutin ja kahdentoista sekunnin ylivoimalla. Kolmannessa erässä Koskinen torjui kahdeksan, Tarkki kymmenen laukausta.

Jatkoajalla Bluesin ylivoima ei saa maali aikaiseksi, mutta ajassa 62.13 tapahtuu. Teemu Nurmi sai hienon syötön puolustaja Miika Huczkowskilta. Nurmen ensimmäisen laukauksen Tarkki torjuu, mutta pudottaa sen eteensä, rebaundin poimii Nurmi ja laittaa kiekon tyhjään maaliin. Blues johtaa välieräsarjaa voitoin 1–0.

Lähteet[muokkaa]


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa