Saksalaismies tunnusti syyllisyytensä laajaan tietomurtoon

Wikiuutisista

8. tammikuuta 2019

Saksan vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck syyskuussa 2018. Tietomurron kohteeksi joutunut Habeck sulki maanantaina sekä Twitter- että Facebook-tilinsä. Julkiseen verkkoon päätyi Habeckin luottokorttitietoja sekä yksityisiä keskusteluja, joita hän oli käynyt perheenjäsentensä kanssa.

Kuvaaja: Olaf Kosinsky (kosinsky.eu)
Lisenssi: CC BY-SA 3.0
Kuva löytyy Wikimedia Commonsista.

Saksan poliisin mukaan 20-vuotias mies tunnusti syyllistyneensä tietomurtoon, jonka myötä melkein tuhannen saksalaisen yksityistietoja valui julkisuuteen Twitterin kautta. Tietomurto on Saksan historian laajimpia. Mies käytti Twitterissä nimimerkkiä G0d ja sittemmin suljettua tiliä @_0rbit.

Saksan liittotasavallan keskusrikospoliisin (BKA) mukaan julkisuuteen vuotaneiden tietojen joukossa oli osoitteita, luottokorttidataa, valokuvia, puhelinnumeroita ja yksityisviestintää. Tietohyökkäysten ja vuotojen kohteiksi joutui toimittajia, poliitikkoja, näyttelijöitä ja muita julkisuuden henkilöitä. Yksi tietomurron uhreista on Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka sähköpostiosoite sekä lukuisia yksityiseen kirjeenvaihtoon sisältyneitä viestejä päätyi julkisuuteen.

Viranomaisten mukaan tietohyökkäyksistä noin 50 oli luonteeltaan muita vakavampia. Merkittävien saksalaisten poliittisten puolueiden poliitikoista ainoastaan oikeistolaisen AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) edustajat jäivät kokonaan hyökkäysten ulkopuolelle. Rikostutkinnassa ei kuitenkaan ole löytynyt todisteita epäillyn poliittisesta suuntautuneisuudesta.

Muiden valtioiden tiedustelupalveluilla ei epäillä olevan kytköksiä tietomurtoon. Tutkijoiden mukaan syyllisyytensä myöntänyt mies on vanhempiensa luona asuva opiskelija. Hän kertoi toimineensa yksin ja nimesi toimintansa motiiviksi itseään ärsyttäneet lausunnot, joita julkisuuden henkilöt olivat esittäneet. Poliisin mukaan miehellä ei ole tietotekniikka-alan koulutusta. Hänellä on kuitenkin hyvin tiivis suhde tietokoneisiin. Mies on tehnyt auliisti yhteistyötä viranomaisten kanssa pidätyksensä jälkeen. Hän pääsi vapaaksi maanantai-iltana ja odottaa nyt oikeudenkäyntiä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa