Schengen-alueeseen liittyi yhdeksän uutta maata

Wikiuutisista
Schengen-alueen jäsenet tummansinisellä. Vaaleansinisellä alueet, joissa sopimus on allekirjoitettu, muttei vielä käytössä.

21. joulukuuta 2007

Schengen-alueeseen on liittynyt yöllä yhdeksän uutta EU-maata. Alueeseen liittyivät uusina jäseninä Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia ja Malta. Passintarkastukset uusien maiden maa- ja merirajoilla päättyivät välittömästi, mutta lentoliikenteessä tarkastukset jatkuvat seuraavan vuoden maaliskuuhun asti. Schengen-alueen sisällä voi liikkua vapaasti maasta toiseen, ja esimerkiksi yhteen maahan myönnetyllä viisumilla voi matkustaa koko alueella. Sen sijaan alueen ulkorajoja valvotaan tarkasti yhteisten sääntöjen mukaan.

Tapahtumaa on juhlittu monilla vanhojen ja uusien Schengen-maiden rajoilla, joilla valvonta loppui. Juhlintaan on osallistunut myös valtionpäämiehiä: Saksan ja Puolan rajalla paikalla olivat mm. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Puolan pääministeri Donald Tusk, Tšekin pääministeri Mirek Topolánek EU:n puheenjohtajamaan Portugalin pääministeri José Sócrates ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso. Puolan ja Liettuan rajalla juhlallisuuksiin osallistuivat Puolan presidentti Lech Kaczyński ja Liettuan presidentti Valdas Adamkus. Itävallan liittokansleri Alfred Gusenbauer ja Slovakian pääministeri Robert Fico sahasivat maiden rajalla rajapuomin yhdessä poikki.

Saksan liittokansleri Merkel luonnehti rajojen avautumista "historialliseksi tapahtumaksi", Puolan pääministeri Tusk puolestaan "vapauden voitoksi". Tuskin mukaan rajojen avautumisen myötä on onnistuttu pääsemään eroon kaikkein hankalimmasta rajasta, pelon rajasta. Myös EU-parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering totesi rajojen poistuneen niin elävässä elämässä kuin ihmisten mielissäkin. Kaikki EU-kansalaiset eivät kuitenkaan ole nähneet rajojen avautumista myönteisenä asiana, vaan rikollisuuden on pelätty sen myötä lisääntyvän. Itävallassa tehdyn kyselyn mukaan 75 prosenttia kansalaisista on ollut rajojen avautumista vastaan. EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin johtaja Ilkka Laitinen pitää selvänä, että turvallisuus heikkenee. Hänen mukaansa Schengen-laajentuminen on tietoinen poliittinen päätös, joka asettaa vapaan liikkuvuuden sekä yhteenkuuluvuuden tunteen lännen ja idän välillä turvallisuuden edelle. Suomen rajavartiolaitoksessakin on ennustettu ongelmia, kun etsintäkuulutettuja ei jatkossa enää saada kiinni rajalla. Näistä tosin valtaosa on tähän asti ollut pikkurikkomukseen syyllistyneitä suomalaisia.

Poliitikot ovat tyynnytelleet turvallisuudesta huolestuneita vanhojen Schengen-maiden kansalaisia. Alfred Gusenbauer ja Hans-Gert Pöttering ovat torjuneet pelot uudesta rikollisuuden aallosta. Saksan sisäministeri Wolfgang Schäuble on sanonut turvallisuuden itse asiassa lisääntyvän, sillä Saksan poliisi suorittaa jatkossa aiempaa enemmän tarkastuksia rajan läheisyydessä. Lisäksi Suomessa poliisiylitarkastaja Robin Lardot on todennut, ettei suomalaisten tarvitse olla huolissaan, sillä Viron rikostorjunta on kunnossa ja maiden välisestä rajanvalvontayhteistyöstä on jo saatu hyvin myönteisiä kokemuksia.

Suomen ja Viron välisessä laivaliikenteessä passitarkastukset päättyivät keskiyöllä rumpujen päristessä tarkastukseen jonottaneiden Viking Linen M/S Rosellan matkustajien seuratessa. Tallinnassa aamun ensimmäistä laivaa oli vastaanottamassa rajavartijoiden orkesteri. Suomen ja Viron välisten laivamatkojen on arvioitu nopeutuvan kymmeniä minuutteja tarkastusten loppumisen myötä. Tallink-laivayhtiössä uskotaan myös, että laivamatkailu Viroon lisääntyy, kun EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvat turistit voivat matkustaa samalla viisumilla myös Viroon.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa