Siirry sisältöön

Seksuaalisesta häirinnästä valittanut naisopiskelija surmattiin polttamalla Bangladeshissa

Wikiuutisista

18. huhtikuuta 2019

Oppilaitoksensa miespuolista rehtoria seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt 19-vuotias naisopiskelija kuoli saamiinsa palovammoihin Bangladeshissa. Nainen oli nimeltään Nusrat Jahan Rafi. Hänet sytytettiin tuleen petrolin avulla. Bangladeshin poliisi on pidättänyt surman tutkinnan yhteydessä 15 henkilöä, joista seitsemää epäillään murhaan osallistumisesta. Nusratin kuolema on synnyttänyt suuttumusta ja mielenilmauksia bangladeshilaisten keskuudessa.

Nusrat opiskeli madrasassa eli islamilaisessa koulussa. Kertomansa mukaan hän joutui oppilaitoksensa rehtorin toistuvan ja sopimattoman koskettelun kohteeksi rehtorin toimistossa maaliskuun lopulla. Nusrat teki asiasta rikosilmoituksen, jonka vastaanottanut poliisimies ei pitänyt valituksen aihetta kovin merkittävänä poliisin valituksen jättötilanteesta ottamalla ja myöhemmin julkisuuteen vuotaneella videolla kuultavissa olevan kommentin perusteella.

Koulun rehtori pidätettiin 27. maaliskuuta. Pidätystä seurasi mielenosoitus, jossa rehtoria vaadittiin vapautettavaksi. Nusrat puolestaan joutui syytösten kohteeksi. Kun hän suuntasi koululleen loppukokeiden suorittamista varten 6. huhtikuuta 2019, hänen veljensä yritti tulla mukaan sisarensa turvaksi. Veljen mukaan häntä ei kuitenkaan päästetty oppilaitoksen tiloihin.

Kuolemaansa ennen Nusrat kertoi, että koulussa hänet houkuteltiin rakennuksen katolle väittämällä hänen kaveriaan hakattavan siellä. Nusratin mukaan hän tapasi katolla kourallisen ihmisiä, jotka pyrkivät suostuttelemaan hänet perumaan rehtoria vastaan esittämänsä syytökset. Nusrat ei kuitenkaan suostunut luopumaan valituksestaan, ja hänet sytytettiin tuleen. Tapausta tutkivan poliisiyksikön päällikön mukaan surmaajien aikomuksena oli lavastaa tilanne itsemurhaksi.

BBC:n toimittajan haastattelema poliisipäällikkö totesi, että eräs surmaajista piti uhrin päätä alhaalla petrolilla voitelun aikana, minkä seurauksena nestettä ei valunut pään alueelle. Niinpä pää ei syttynyt palamaan, ja Nusrat saatiin pelastettua hyökkääjien poistuttua tapahtumapaikalta. Kun häntä kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, hän onnistui tallentamaan omat muistikuvansa tapahtumista veljensä kännykkään. Palovammat kuitenkin kattoivat peräti 80 prosenttia Nusratin kehon pinta-alasta, eivätkä lääkärit kyenneet pelastamaan häntä. Nusrat Jahan Rafi kuoli 10. huhtikuuta 2019. Hän oli kotoisin Fenin pikkukaupungista, joka sijaitsee noin 160 kilometrin päässä Dhakasta.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa