Shakkimestari Bobby Fischer kuollut

Wikiuutisista

18. tammikuuta 2008

Reykjavik, Islanti: Shakin entinen maailmanmestari, yhdysvaltalainen Bobby Fischer on kuollut kotonaan Reykjavikissa. Kuollessaan hän oli 64-vuotias, kuolinsyytä ei olla toistaiseksi vahvistettu.

Fischer voitti 1. syyskuuta 1972 pelatussa shakin MM-ottelussa maailmanmestaruuden Boris Spasskiilta. Amerikkalainen piti titteliään hallussaan vuoteen 1975, kunnes Kansainvälinen shakkiliitto otti sen häneltä pois, Fischerin kieltäydyttyä pelaamasta haastajansa Anatoli Karpovin kanssa kun ei saanut toiveitaan läpi ottelun toteuttamisesta.

Fischeriä pidetään edelleen yhtenä kautta aikain lahjakkaimmista pelaajista, joka uransa jälkeen haukkui useasti nykyshakin tilaa esittäen jopa tiettyjä sääntömuutoksia itse peliin. Fischer tunnettiin myös juutalaisvihastaan vaikka hänellä olikin juutalaiset juuret. Yhdysvalloissa hänestä oli tehty pidätysmääräys, joka ei koskaan toteutunut Fischerin paettua ulkomaille. Hän asui tiettävästi Unkarissa, Japanissa ja Filippiineillä, ennen kuin asettui viimeiseen kotimaahansa Islantiin.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa