Simpanssi voitti yliopisto-opiskelijat muistipelissä

Wikiuutisista

4. joulukuuta 2007

7-vuotias Ayumu-niminen simpanssi ja Kioton yliopiston opiskelijat kilpailivat toisiaan vastaan muistipelissä. Ayumu ja kaksi muuta simpanssia muistivat ihmistä nopeammin ja tarkemmin tietokoneen näytöllä vilahtavien numeroiden paikan. ”Se on tosiasia: simpanssit ovat meitä parempia – tässä tehtävässä”, kertoo Kioton yliopiston primatologisti ja työstä vastannut Tetsuro Matsuzawa.

Tulos ei tarkoita sitä, että simpanssit olisivat ihmistä älykkäämpiä. Tulos kuitenkin kertoo sen, että simpanssit kykenevät muistamaan paremmin niiden ympärillä tapahtuvat nopeat tilanteet ja tapahtumat. Ihminen on saattanut menettää kapasiteettinsa vastaavaan älyllisen kehittymisen, kielen ja monimutkaisten symbolien ymmärtämisen takia, sanoo Matsuzawa.

Matsuzawa on aiemminkin tutkinut simpanssien muistia, sillä toistakymmentä vuotta sitten hänen johtamansa tutkimusryhmä opetti Ai-nimiselle naarassimpanssille arabialaisia numeroita. Myöhemmin hän ja Nobuyuki Kawai harjaannuttivat Ain kykyä muistaa välähtelevien numeroiden paikkaa tietokoneen näytöllä. Näytöllä näkyneet numerot peitettiin pian valkoisilla ruuduilla. Ain tehtävänä oli etsiä ruutujen alla olevat numerot suuruusjärjestyksessä. Useiden harjoituskertojen jälkeen simpanssit voivat olla erityisen hyviä muistipelissä. (Katso video: Video 1)

Matsuzawa ja Sana Inoue ottivat seuraavaksi Ain tekemään testiin kolme paria simpanssiemoja ja näiden jälkeläisiä. Jälkeläiset olivat useimmiten emojaan parempia ja Ain poika Ayumu oli ryhmän paras, kertoo eilinen Current Biology. (Artikkeli, maksullinen) Ayumu otti seuraavaksi vastaansa Kioton yliopiston opiskelijat. Ayumu onnistui paikantamaan numerot oikeisiin paikkoihin 80 %:n tarkkuudella vaikka luvut vilahtivat niin nopeasti, ettei ihminen ehdi kunnolla huomaamaankaan numeroita (1/20 s). Vastaavasti oppilaat kykenivät paikantamaan numerot 40 %:n tarkkuudella. (Katso video: Video 2) Sitä, kuinka kauan Ayumu muistaa numerot kokeen jälkeen, ei osata sanoa. Kokeen aikana Ayumun huomio kuitenkin siirtyi ääntä pitäviin opiskelijoihin kymmeneksi sekunniksi. Tämän jälkeen Ayumu suoritti kokeen loppuun, joten numeroiden paikat pysyvät Ayumun muistissa ainakin jonkin aikaa. Seuraavaksi Matsuzawa aikookin testata simpanssien muistin kestoa.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa