Siirry sisältöön

Skepsis ry. täyttää 20 vuotta

Wikiuutisista

1. joulukuuta 2007

Suomen skeptikkojen yhdistys Skepsis ry. täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlallisuudet järjestetään 5.12, Helsingin yliopiston Porthanian PII-salissa kello 18–19.40. Samalla jaetaan vuosittaiset Huuhaa- ja Sokrates-palkinnot. Tähän, kuten muihinkin Skepsiksen tapahtumiin on vapaa pääsy.

Skepsis tunnetaan lähinnä paranormaaleiden ilmiöiden olemassaoloa edellyttävien käsitysten ja teorioiden kriittisestä tutkimuksesta ja kumoamisesta. Skepsis on muun muassa etsinyt luonnontieteellisiä selityksiä monille UFO-ilmiöille, kummitustapauksille ja ihmisten väitetyille yliluonnollisille kyvyille ja kritisoinut esimerkiksi uskomuslääkintää. Skepsiksen kiinnostus on kuitenkin viime aikoina keskittynyt vaikeammin havaittavaan, viralliseen tai puoliviralliseen asemaan päässeeseen tieteen vastaisuuteen ja epätieteellisyyteen, jota on Skepsiksen mukaan jo hälyttävän paljon yliopistomaailmassakin. Skepsiksen piirissä monet pitävät tämänkaltaista epätiedettä nykyisin vaarallisempana kuin selvää huuhaata, jonka valtaosa ihmisistä osaa tunnistaa huuhaaksi.

Viime vuosina Skepsis on puuttunut entistä enemmän muun muassa ilmasto- ja ympäristökysymyksiin, naistutkimukseen, postmodernismiin ja totuusrelativismiin ja kritisoinut näihin liittyviä teorioita ja käsityksiä, jotka ovat saaneet melko vankan aseman yhteiskunnassa, politiikassa, kielenkäytössä ja mielipiteissä. Varsinkin eräät humanistiset tutkimusalat ovat saaneet kyytiä, ja eräitä teorioita on jopa luokiteltu epätieteeksi. Myös suomalaisia koulukirjoja on kritisoitu paitsi sisällön myös tekstin ja kuvien rakenteen osalta. Skepsiksellä ei kuitenkaan ole yhdistyksenä voimakasta kantaa näihin yksittäisiin kysymyksiin, vaan käsityksiään ovat esittäneet yhdistyksen jäsenet.

Viime aikoina Skepsiksessä on käyty keskustelua yhdistyksen sääntöjen (toiminnan virallisten periaatteiden) muuttamisesta siten, että yhdistys keskittyisi vähemmän "haamujahtiin" eli paranormaaleihin ilmiöihin ja enemmän valistukseen ja tieteellisyyden puolustamiseen yhteiskunnassa. Päätöstä sääntöjen muuttamisesta ei ole vielä tehty, ja keskustelu jatkuu. Eräs pelko on mahdollisesti vastaisuudessa arvostelun kohteeksi joutuvien oppien tai koulukuntien "räjähdysherkkä" vihamielisyys arvostelijoitaan kohtaan.

Lähteet[muokkaa]

  • Skeptikko 1/2007, 2/2007, 3/2007
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa