Siirry sisältöön

Skottitutkijat kehittivät tuuliturbiinien korjaamiseen soveltuvan autonomisen lennokin

Wikiuutisista

14. lokakuuta 2019

Toronton alueella sijaitsevasta majakasta käsin otettu kuva lennokista. Kuvassa näkyvällä miehittämättömällä pienoisilma-aluksella ei ole vastaavia ominaisuuksia kuin artikkelissa kuvatulla autonomisella lennokilla.
Kuvaaja: Dennis Jarvis

Skotlantilaiset tutkijat kehittivät itsenäisesti toimivan lennokin, joka osaa korjata tuulipuistojen turbiineja. Laite rakennettiin osana Offshore Robotics for Certification of Assets -keskuksen hanketta, joka toimii miljoonien puntien rahoituksella. Keskus tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä ORCA Hub. Sitä hallinnoidaan Heriot-Wattin ja Edinburghin yliopistoista käsin. Edellä mainittujen tahojen ohella ORCA Hubin toiminnassa ovat mukana Liverpoolin yliopisto, Imperial College London ja Oxfordin yliopisto. Keskuksella on myös kymmeniä teollisuuskumppaneita.

Miehittämättömiä pienoisilma-aluksia käytetään avomerellä sijaitsevien ja hankalasti saavutettavien kohteiden kuntotarkastuksiin jo nykyään, mutta aiemmasta poiketen skottitutkijoiden kehittämä lennokki pystyy toimimaan omatoimisesti ilman minkäänlaista etäohjausta. Lisäksi se kykenee kiinnittymään pystysuoriin pintoihin ja suorittamaan toimenpiteitä robottikäsivartensa avulla. ORCA Hubissa rakennettu miehittämätön pienoisilma-alus osaa muun muassa asentaa tuuliturbiiniin anturin, arvioida turbiinin kunnon ja tehdä sille tarvittavia korjaustoimenpiteitä. Tulevaisuudessa tällaisten lennokkien käyttö saattaakin edistää tuulivoima-alalla toimivien teknikkojen työturvallisuutta vähentämällä korkeisiin pylväisiin kiipeämisen tarvetta.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa