Siirry sisältöön

Suomalainen Tor-anonyymipalvelin takavarikoitu

Wikiuutisista

24. tammikuuta 2008

Suomalainen Tor-anonyymiproxyä ylläpitänyt henkilö kirjoitti tänään finet.toiminta.effi -uutisryhmään poliisin kuulustelleen häntä ja takavarikoineen hänen tietokoneensa jatkotutkimuksia varten. Kirjoituksen mukaan poliisi epäilee häntä lapsipornon lataamisesta ja, että kyse olisi liikenteestä, jonka joku Tor-verkkoa käyttänyt henkilö on hänen palvelimensa kautta tehnyt.

Tor on julkisen internetin päällä toimiva käyttäjän identiteetin piilottava, muttei siirrettävää tietoa salaava järjestelmä. Torin on alun perin kehittänyt Yhdysvaltojen laivaston tutkimuslaboratorio ja sen kehitystä on vetänyt vuodesta 2004 Electronic Frontier Foundation. Monet kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöt käyttävät järjestelmää salaamaan identiteettinsä käydessään keskustelua esimerkiksi median kanssa. Viranomaiset puolestaan käyttävät järjestelmää vieraillakseen tutkittavilla sivustoilla anonyymisti. Viime syksynä Ruotsissa oli tapaus, jossa tietoturvakonsultti paljasti eri maiden suurlähetystöjen, poliittistenjärjestöjen ja viranomaisten käyttävän Toria aktiivisesti herkkäluontoisten tietojen välittämiseen ymmärtämättä sitä ettei anonymisointi salaa liikennettä.

Teknisesti järjestelmä toimii siten, että suoraan internetiin menemisen sijaan liikenne kiertää ensin muutaman satunnaisen Tor-verkossa olevan koneen kautta, jonka jälkeen se vasta siirtyy exit-noden kautta julkiseen internetiin. Tällöin liikenne näyttää tulevan exit-nodena toimivalta koneelta, joka ei puolestaan näe pakettien alkuperäistä lähettäjää. Nyt kuulusteltu henkilö piti omien sanojensa mukaan tuollaista Tor-exit-nodea. Tällöin poliisin tutkima liikenne voi olla lähtöisin kenen tahansa Tor-käyttäjän koneelta. Järjestelmää on kritisoitu siitä, että järjestelmän tarjoama tehokas anonymiteetti tarjoaa myös häiriköille ja rikollisille tehokkaan suojan.

Lähteet

[muokkaa]

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa