Siirry sisältöön

Suomalaiset keksivät luistelun

Wikiuutisista

25. joulukuuta 2007

Oxfordin yliopiston tutkijaryhmä on esittänyt väitteen, että suomalaiset olisivat ensimmäisinä kehittäneet luistimet, jotka olisi tehty hevosen luista. Tämän tiedon tai käsityksen on kertonut BBC:lle tutkija, tohtori Frederico Formenti, joka on toinen tutkimustulosten raportoija.

Tutkijan mukaan "Tutkimuksestamme ilmenee, että luistimia käytettiin todennäköisesti eteläisessä Suomessa, jossa on paljon pieniä järviä."

Koska muinaisen Suomen alueen asukkaat olivat tottuneet käyttämään erilaisia veneitä ja ruuhia ylittäessään kesäisin alueen monia järviä, kun liikuttiin asumuksen piiristä toiseen, niin jäällä kävelemisen tai rantoja pitkin kiertämisen sijaan luistelijat seisoivat luiden päällä ja työnsivät sauvoilla vauhtia. Siis samaan tapaan kuin hiihdettiin talvisessa metsässä kun jalkojen alla olivat sukset.

Tutkijaryhmä on testannut yli seitsemän vuoden ajan British Museumin luistimista tehdyillä kopioilla Alpeilla sijaitsevassa kokeilupisteessä.

Ryhmän mielestä luistelu vanhoilla luistimilla oli hauskaa ja hyvin verrattavissa nykyaikaisilla luistimilla luisteluun.

Tutkimusryhmän mukaan luistimien toiminta oli erinomaista, koska luut sisälsivät hevosenrasvaa ja liukuivat siten erinomaisesti. Tutkimusryhmä saavutti keskinopeuden 8 kilometriä tunnissa, tosin nykyisin luistimille voidaan liikkua parhaimmillaan jopa yli 60 kilometrin tuntivauhdilla.

Tohtori Formentin tutkimus, jossa tekijänä on toiminut myös professori Alberto Minetti, julkaistiin Linnean Society of London's Biological Journalissa.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa