Siirry sisältöön

Suomesta maailman johtava kybermaa vuoteen 2016 mennessä

Wikiuutisista

24. tammikuuta 2013

Kuvituskuva aiheesta.

Suomen valtioneovosto hyväksyi tänään Suomen uuden kyberstrategian, jonka tarkoitus on estää ulkoa tulevia kyberhyökkäyksiä. Keskustelu Suomen kyberaseiden kehittämisestä lähti siitä ajatuksesta, että Suomi on hyvin riippuvainen tietoverkkojen ja -järjestelmien toiminnasta. Tämä merkitsee sitä, että mahdollinen vihollinen kykenisi lamauttamaan koko Suomen puolustuksen kyberasein. Projektin takana ovat muun muassa Suomen puolustusministeri Carl Haglund ja viestintäministeri Krista Kiuru. Strategian tärkein tavoite on muuttaa nykyinen kansallinen tietoturvaviranomainen Cert-fi kyberturvallisuuskeskukseksi. Viestintäministeri Krista Kiuru kertoo että on osittain Cert-fi:n ansiota, että Suomen tietoverkko kuuluu maailman puhtaimpiin.

– Suurimpia unelmiani viestintäministerinä on, että voisimme muuttaa Cert-fi:n toiminnan ympärivuorokautiseksi, Kiuru kertoo Iltalehden mukaan. Carl Haglund puolestaan linjaa tavoitteeksi, että Suomesta tulisi maailman johtava kybermaa vuoteen 2016 mennessä. Suomen kyberpuolustuksen laajennukseen käytettänä summa on vaivaiset miljoona euroa varrettuna useisiin muihin maihin, missä hinnat liikkuvat jopa miljardeissa.

Mitä on kybersota?

[muokkaa]

Termi saattaa kuulostaa tieteisfiktiolta, mutta se kuuluu olennaisesti nykyaikaiseen sodankäyntiin. Kyberaseet ovat muun muassa verkossa toimivia vakoiluohjelmia, joilla voidaan saada tietoa vihollisen tietoliikenteestä. Useimmiten aseiden tärkein tehtävä on kuitenkin vihollisen tietojärjestelmien kaataminen, jolloin viestintä voi vaikeutua ja esimerkiksi nykyaikaiset aseet voivat lakata toimimasta, koska niitä voidaan ohjata verkon välityksellä. Kyberhyökkäykset voivat vaikuttaa myös psykologisesti: Kun tuntematon hyökkääjä tuhoaa kaiken tietoliikenteen, ihmiset hätääntyvät. Hyökkääjä voi lähettää myös propagandaa sisältäviä kuvia, vaikkei vastaanottaja sitä tahtoisi.

Wikipedia
Katso myös artikkeli Kyberturvallisuus Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa