Tähtifantasia-palkinto Terry Pratchettille

Wikiuutisista

11. heinäkuuta 2015

Helsingin SF-seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2014 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta on myönnetty Kariston julkaisemalle Terry Pratchettin romaanille FC Akateemiset. Teoksen on suomentanut Mika Kivimäki.

FC Akateemiset on itsenäinen osa Terry Pratchettin (1948–2015) Kiekkomaailma-sarjaa. Palkinto on samalla kunnianosoitus Pratchettin elämäntyölle, jossa kirjailija on yhdistänyt älykkään, ääneen naurattavan huumorin ja yhteiskunnallisten ilmiöiden satiirisen kommentoinnin. Palkintoperusteluissa todetaan, että kaikki sarjan suomentajat – Mika Kivimäki, Margit Salmenoja, Marja Sinkkonen ja Leena Peltonen – ovat tehneet laadukasta työtä kääntäessään Pratchettin kekseliään kielen ja sanaleikit suomeksi.

”Kuvitteellisen maailmansa kautta Pratchett käsitteli oman maailmamme kysymyksiä politiikasta, vallasta, uskosta, identiteetistä sekä elämän ja kuoleman arvosta. Pratchett ammensi aiheensa moninaisista kulttuuri-ilmiöistä, kuten FC Akateemisissa urheilusta ja sen yhteisöllisyydestä. Romaanin keskeisiä teemoja ovat myös yhteiskuntaluokan vaikutus elämään sekä yksilön ponnistelu ennakkoluulojen ja ulkoa annettujen rajoitusten voittamiseksi. Mukana ovat kaikki Pratchettin tavaramerkit: monitasoinen juoni, aforistiset kiteytykset ja taidokkaan vuoropuhelun kautta hahmottuvat vahvat henkilöhahmot.”

Palkintoraadin mukaan humoristisesta pintatasosta huolimatta Pratchettin kirjat haastavat lukijansa ajattelemaan. Läpi sarjan toistuu sanoma kriittisen ajattelun tärkeydestä. FC Akateemiset on myös vetoomus ymmärryksen ja erilaisuuden hyväksynnän puolesta.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat Jukka Halme, Aleksi Kuutio, Anne Leinonen ja Osmo Määttä. Vuonna 2014 Tähtifantasia-palkinnon voitti Bruno Schulzin Kanelipuodit ja muita kertomuksia (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen)

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa