The Pirate Bay -oikeudenkäynti

Wikiuutisista
The Pirate Bayn logo.

Taustaa

The Pirate Bay on ruotsalainen BitTorrent-seurantapalvelin jolla haetaan pääosin tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä. Se on myös luultavasti Ruotsin kansainvälisesti suosituin sivusto ja yksi tämän hetkisen tekijänoikeuskeskustelun keskipisteistä. Alun perin sivusto perustettiin vuonna 2003 tekijänoikeuksia vastustavan Piratbyrånin poliittiseksi stuntiksi. Lokakuussa 2004 se siirtyi toimimaan itsenäisesti ylläpitäjinään Gottfrid Svartholm ja Fredrik Neij, jotka luonnehtivat sivustoa aatteelliseksi toiminnaksi vapaan tiedonvälityksen puolesta. Sivuston vastustajat puolestaan esittävät sen olevan rikollinen salaliitto tekijänoikeuksia vastaan.

Alexan tilastojen perusteella sivusto on samaa kokoluokkaa kuin esimerkiksi cnn.com. Se ei kuitenkaan ole maailman suosituin BitTorrent-palvelu, sillä BitTorrent-palvelujen ykkössijaa pitää yhdysvaltalainen Mininova. Julkisuudessa olleiden lukujen perusteella The Pirate Bayllä on 10 miljoonaa aktiivista käyttäjää joista on 100 000 Suomesta.

Poliittisena stunttina sivusto on ollut alusta lähtien näkyvästi julkisuudessa, eikä ole piilotellut toimintaansa. Siten sekä sisä-, että ulkopoliittiset paineet sivuston sulkemiseen ovat olleet kovat. Tähän mennessä sivusto on ratsattu näyttävästi vuonna 2006, jolloin poliisi otti kiinni Pirate Bayn ylläpitäjät ja takavarikoi siinä sivussa palveluntarjoajan tiloista 189 palvelinta. Tapahtuneen johdosta oikeusministeri Thomas Bodström joutui perustuslakivaliokunnan kuultavaksi. Palvelinten takavarikoinnin lisäksi poliisi yritti sulkea sivustoa lisäämällä sen lapsipornosuodatuslistalle, mutta luopui ideasta suunnitelman vuodettua medialle. Tekijänoikeuksien haltijoita edustava Mediadefender-yritys on puolestaan yrittänyt häiritä sivuston toimintaa tekemällä verkkohyökkäyksiä sitä vastaan.

31.1.2008 syyttäjä ensimmäisen kerran nosti syytteen The Pirate Bayn ylläpitäjiä vastaan.31. tammikuuta 2008 - Syytteet julkistettu[muokkaa]

The Pirate Baytä vastaan on 20 kuukauden esitutkinnan jälkeen nostettu syytteet. Syytettyinä ovat Pirate Bayn taustalla olevat Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm ja Peter Sunde, sekä lisäksi liikemies Carl Lundström, joka on aikoinaan omistanut Pirate Baylle nettikapasiteettia toimittaneen Rix Port 80-yrityksen.

Syytteet ovat salaliitto tekijänoikeuden rikkomiseksi ja avunanto tekijänoikeusrikoksiin. Lisäksi syyttäjän lähtökohtana on, että mainosten tuottama 1,2 miljoonaa kruunua (130 000 euroa) kertoo kaupallisesta tarkoituksesta. Reutersin mukaan syytteistä saattaisi pahimmillaan seurata kaksi vuotta vankeutta. Pirate Bayn blogin mukaan syytteeseen liittyviä asiakirjoja on kaikkiaan 4620 sivua.

Syyttäjä Roswall on valinnut ajettavakseen tapaukset kahdenkymmenen musiikkiteoksen, yhdeksän elokuvan ja neljän tietokonepelin luvattomasta levityksestä. Korvauksina hän vaatii syytettyjä maksamaan valtiolle 1,2 miljoonaa kruunua. Yksi musiikkiteoksista on suomalaisen Rasmuksen levy.

Sekä Roswallin, että The Pirate Bayn edustajien näkemys on, että riippumatta siitä mikä on oikeusprosessin lopputulos niin se ei sulje sivustoa, koska se sivusto on hajautettu useisiin eri maihin.


Lähteet[muokkaa]

Uutiset[muokkaa]

Mielipidekirjoitukset, Blogit[muokkaa]


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa