The Pirate Baytä väsytetään monen rintaman sodalla?

Wikiuutisista

5. helmikuuta 2008

Ruotsin lisäksi eri maiden tekijänoikeusjärjestöt ovat nostaneet tai pohtivat nostavansa syytteitä The Pirate Baytä vastaan omissa kansallisissa oikeuksissaan. Tanskassa käräjäoikeus päätti jo, että paikallinen operaattori Tele2 on velvoitettu estämään pääsy The Pirate Bayn verkkosivuille. Vastauksena tähän Pirate Bay avasi tanskalaisille suunnatun Jesper Bay -sivuston, jossa on yksinkertaiset ohjeet sensuroinnin kiertämiseen sekä yhteystiedot tahoihin joille voi valittaa sensuurista.

Tanskan esimerkin mukaisesti myös suomalainen ÄKT suunnittelee täällä vastaavan sensurointiin tähtäävän oikeusjutun aloittamista. ÄKT:n idea ei sivuston sensuroinnissa ole täysin mahdoton. Tietokone-lehden selvityksessä sensuurin laajentaminen sai kummankin suuren hallituspuolueen kannatuksen. Vaikka pääministeri Vanhanen ei uskonutkaan suodatuksen olevan tehokas menetelmä, niin hän olisi valmis kannattamaan oikeuden päätöksellä tapahtuvaa tekijänoikeuksia loukkaavien sivujen suodatusta. Kokoomuksen Jyrki Katainen olisi valmis suodattamaan selkeästi rikolliseen toimintaan liittyvät tai yllyttävät sivustot. Vihreät ja RKP suhtautuivat kielteisesti kaikkeen suodatuksen laajentamiseen. Oppositiopuolueet SDP ja Vasemmistoliitto eivät myöskään kannattaneet suodatuksen laajentamista tekijänoikeuksia rikkoviin sivustoihin, vaikka olisivat valmiita suodattamaan terrorismiin liittyviä sivuja.

Piraattiliitto puolestaan uutisoi muutaman päivän myöhässä mielenkiintoisesta Ruotsin TV4:n debatista, jossa oli Piratebayn ylläpitäjä Peter Sunde ja vastapuolena Bert Karlsson, joka on levy-yhtiö Mariannin perustaja sekä entinen kansanedustaja. Karlssonin näkemyksen mukaan Pirate Bayn aktivistit ovat fanaatikkoja, jotka ovat yhtä vaarallisia kuin terroristit.

Poliittisella rintamalla maltillisen kokoomuksen nuorisojärjestö Moderata Ungdomsförbundet otti virallisesti kantaa piratismiin ja julkaisi kannanoton. Kannanoton tiedotteessa sanottiin muun muassa, Nyt me vaadimme, että tiedostojen jakajien jahtaaminen lopetetaan, ja että hallitus keskeyttää siihen liittyvän, tekniikalle vihamielisten ja yksityisyydensuojaa nakertavien lakialoitteiden valmistelun.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa