Tuomari hylkäsi Blackwater-tapposyytteet

Wikiuutisista

1. tammikuuta 2010

Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimen tuomari Ricardo M. Urbina hylkäsi Blackwater Worldwide -yrityksen viittä turvamiestä vastaan nostetut syytteet. Torstaina tekemäänsä ratkaisua hän perusteli sillä, että syyttäjä perusti syytteensä turvamiesten lausuntoihin, joita oli luvattu käytettävän vain sisäiseen tutkintaan eikä oikeudessa heitä vastaan. Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa helmikuussa. Tappo- ja aserikossyytteet olisivat läpi mennessään tuoneet syytetyille 30 vuotta vankeutta.

Oikeusjuttu koski 16. syyskuuta 2007 sattunutta välikohtausta, jossa Blackwaterin turvamiehet tulittivat aseettomia irakilaissiviilejä. Ammuskelussa Nisour-torilla kuoli 17 ja haavoittui 27 irakilaista. Turvamiehet kertoivat luulleensa, että heidän suojelemansa saattueen kimppuun oltiin hyökkäämässä pienasein, mutta tapausta tutkineiden irakilaisten asiantuntijoiden mukaan he avasivat tulen ilman syytä. FBI:n mukaan kuolemaan johtaneista ampumisista ainakin 14 oli epäoikeutettuja.[1]

Blackwater, nykyinen Xe Services, ei ole joutunut rikossyytteeseen, mutta ammuskelun uhrit ja heidän omaisensa ovat nostaneet kanteen yritystä ja sen perustajaa Erik Princeä vastaan. Yritys on myynyt turvallisuuspalveluja Yhdysvaltain suurlähetystölle Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Irakin hallitus perui yrityksen toimiluvan maaliskuussa 2009, mutta vielä syyskuussa 2009 Yhdysvaltain ulkoministeriö jatkoi yhtiön kanssa tekemäänsä sopimusta Irakissa toimivien diplomaattien turvallisuuspalveluista.

Irakin hallitus pettynyt[muokkaa]

Pääministerin edustaja Ali al-Dabbagh korosti lausunnossaan, että rikoksesta on pitäviä todisteita. Irakin ministerineuvoston neuvonantaja Saad al-Muttalibi varoitti, että jos turvamiehet eivät saisi oikeudenmukaista tuomiota, Irakin ja Yhdysvaltain suhteet hankaloituisivat. Irakin hallitus halusi alun perin, että oikeutta käytäisiin Irakin oikeusjärjestelmässä eikä Yhdysvalloissa.

Turvamiesten uhrit ja heidän omaisensa olivat luonnollisesti vihaisia syytteiden hylkäämisestä.

Turvamiesten asianajajat puolestaan olivat helpottuneita, ettei syytteitä otettu käsittelyyn. ”Tässä on kaveri, joka on kunnostautunut sotasankari, jota meidän mielestämme ei alun alkaenkaan olisi pitänyt syyttää”, sanoi asianajaja Steven McCool päämiehestään.

Yhdysvaltain oikeusministeriön syyttäjäviranomaiset pohtivat nyt, valittavatko oikeuden päätöksestä. Jutun tuominen uudelleen oikeuteen ilman turvamiesten lausuntojen liittämistä syytteeseen voi olla hankalaa.

Lähteet[muokkaa]

  1. Johnston, David ja Broder, John M.: F.B.I. Says Guards Killed 14 Iraqis Without Cause NYTimes.com. 14.11.2007. Viitattu 1.1.2010. (englanniksi)
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa