Siirry sisältöön

Turvallisuusneuvosto kokoontuu Pohjois-Korean raketin johdosta

Wikiuutisista

5. huhtikuuta 2009

Wikipedia
Katso myös artikkeli Pohjois-Korean joukkotuhoaseet Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.

Japanin hallitus katsoo Pohjois-Korean rikkoneen kahta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, kun se laukaisi tänään raketin. Japani teki Turvallisuusneuvostolle kokoontumispyynnön vain minuutteja laukaisun jälkeen.

Pohjois-Korea sanoo laukaisseensa tietoliikennesatelliitin, mutta länsimaat uskovat, että kyseessä on ohjuskoe Taepodong-2-ohjuksella. Turvallisuusneuvoston päätöslauselmat kieltävät Pohjois-Korealta pitkänmatkan ohjusten testaamisen.

Kritiikkiä eri tahoilta[muokkaa]

YK:n eteläkorealainen pääsihteeri Ban Ki-moon pahoitteli, että laukaisu heikentää alueen vakautta, rauhan edistämistä ja kansainvälistä dialogia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Prahasta käsin Pohjois-Korean eristäneen toimellaan itsensä yhä pahemmin ulkomaailmasta. ”Pohjois-Korea oli välinpitämätön kansainvälisten velvoitteidensa suhteen.”

EU vaatii Pohjois-Koreaa lopettamaan ohjuskokeet ja lakkauttamaan ydinohjelmansa.

Pohjois-Korean uutistoimiston mukaan eri maiden puolueet ja poliittiset järjestöt ovat kannattaneet Pohjois-Korean aikeita laukaista raketti.

Kiina pyytää alueen vakauden ja rauhan nimissä, että ulkovallat suhtautuisivat Pohjois-Korean ohjuskokeeseen rauhallisesti. Kiinan ulkoministeriön lausunnossa Pohjois-Korean rakettilaukaisuun viitattiin sanoin ”kokeellinen viestintäsatelliitti”. Kiinan ei uskota kannattavan tiukkoja otteita Pohjois-Korean kanssa, koska se pelkää, että rajan yli virtaisi valtavasti pakolaisia, jos Pohjois-Korea romahtaisi.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa