Siirry sisältöön

Työryhmä ehdottaa mediamaksua YLEn rahoittamiseksi

Wikiuutisista

23. huhtikuuta 2009

YLEn ruotsinkielisten uutisten studio

Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä antoi tänään viestintäministeri Suvi Lindénille (kok.) raporttinsa, jossa ehdotetaan jokaisen kotitalouden maksettavaksi noin 175 euron vuosittaista mediamaksua. Yritykset ja yhteisöt, joiden vuosittainen liikevaihto on yli 400 000 euroa, maksaisivat mediamaksua noin kolminkertaisen määrän. Nykyisellään TV-maksu on 224,30 euroa vuodessa ja sitä maksavat vain ne kotitaloudet, joilla on televisio.

Kansanedustaja Mika Lintilän johtama työryhmä perustelee kaikkien kotitalouksien maksamaa maksua sillä, että YLEn palvelut tavoittavat käytännössä kaikki suomalaiset. Julkisiin palveluihin kuuluvat televisiotoiminnan ohella radio, Internet-palvelu ja mobiilipalvelut.

Mediamaksu tulisi käyttöön vuonna 2011.

Kaupallinen media kritisoi

[muokkaa]

Kaupallisten viestimien edustajat suhtautuvat ehdotukseen kielteisesti. MTV Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara kutsuu ehdotettua maksua ”YLE-maksuksi”, koska vain YLE saa siitä rahoitusta. Sanomalehtien liiton puheenjohtaja, Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen uskoo mediamaksun heikentävän riippumattoman median toimintaedellytyksiä. Hänen mielestään tarvittaisiin puolueeton taho arvioimaan, toteuttaako YLE julkisen palvelun tehtävää, ja ratkaisemaan mahdollisia kiistoja siitä, onko jokin YLEn toiminta julkista palvelua.

Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson kommentoi, että mediamaksu vahvistaisi julkisen sektorin roolia mediassa moniarvoisuuden kustannuksella.

YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner kiittelee työryhmän ehdotuksen turvaavan YLEn rahoituksen tulevaisuudessa. Hän huomauttaa, että YLEn budjetista jo kolmannes menee muuhun kuin televisiotoimintaan. Hänen mukaansa yleinen mediamaksu velvoittaa YLEn kehittämään palveluitaan niille suomalaisille, jotka eivät tähän asti ole YLEn palveluista välittäneet.

Adresseja mediamaksua vastaan

[muokkaa]

Mediamaksuehdotusta on arvosteltu sen epäoikeudenmukaisuuden vuoksi. Maksu perittäisiin verotuksen yhteydessä riippumatta siitä, onko henkilöllä televisiota tai tietokonetta tai onko hänellä maksukykyä. Mediamaksua vastustavia adresseja on useita, ja vaihtoehdoksi on esitetty esimerkiksi valtion budjettirahoitusta.

Aiheeseen liittyviä uutisia

[muokkaa]

Lähteet

[muokkaa]


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa