Siirry sisältöön

USA:n alahuoneelta hyväksyntä roskapankille

Wikiuutisista

3. lokakuuta 2008

Presidentti George W. Bush keskusteli eilen pelastuspaketista liike-elämän edustajien kanssa.

Washington (DC), Yhdysvallat. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hyväksyi talouden pelastamissuunnitelman, kun siitä äänestettiin toista kertaa iltapäivällä paikallista aikaa. Kongressiedustajat olivat hylänneet lain maanantain äänestyksessään, mutta sitten siihen tehtiin muutoksia, ja senaatti hyväksyi sen keskiviikkona. Paranneltu lakiehdotus läpäisi edustajainhuoneen käsittelyn äänin 263–171.

Jokainen edustaja oli paikalla ja otti kantaa. Republikaaneista 91 äänesti ehdotuksen puolesta ja 108 vastaan, kun taas demokraateista 172 kannatti sitä ja 63 vastusti.

Moni republikaani muutti mieltään maanantaisesta. Ohiolainen republikaaniedustaja John A. Boehner oli varoittanut kollegojaan: ”Jollemme tee mitään, tämä kriisi todennäköisesti pahenee ja syöksee meidät lamaan, jollaista useimmat meistä eivät ole ikinä kokeneet.”

Kolmisivuinen lakiluonnos, jota viikko sitten lähdettiin työstämään, paisui käsittelyjen mittaan 450-sivuiseksi. Arviolta 700 miljardia dollaria maksavan roskapankin lisäksi pelastuspakettiin neuvoteltiin verohelpotukset, joiden hinnaksi tulee 150 miljardia. Roskapankin toteutuksesta on tulossa vaikeata, sillä on epäselvää, miten ongelma-asuntolainat hinnoitellaan.

Talousmarkkinat ottivat kongressin päätöksen vastaan vaihtelevin reaktioin. Dow Jones oli ennen äänestystä hyvässä nousussa, mutta nousu hidastui äänestyksen aikoihin, ja kehitys kääntyi negatiiviseksi hieman myöhemmin. Huonot taloustiedot, kuten uutinen 159 000 työpaikan menetyksestä Yhdysvalloissa viime kuussa, painoivat kurssikehitystä.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa