Ukrainan valtiomuoto saattaa muuttua

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjä-mielisten kokoontuminen Odessassa.

14. huhtikuuta 2014

Ukrainan väliaikainen presidentti Oleksandr Turtšynov on ilmaissut mahdollisuuden valtiomuodon muuttamisesta tasavallasta federaatioksi. Hänen mukaansa kansanäänestys asiasta on mahdollista toukokuun presidentinvaalien jälkeen.

Kansanäänestys valtiomuodosta on Venäjä-mielisten ukrainalaisten vaatimus mahdolliseen sopimukseen pääsystä. Tutkija Hanna Smithin mukaan Ukrainalla ei ole tilanteessa paljoa muita vaihtoehtoja kuin pitää keskustelukanavat itään auki.

Presidentti Turtšynov oli aikaisemmin uhkaillut vastatoimilla Venäjä-mielisten vallattua hallintorakennuksia Itä-Ukrainassa. Myöhemmin Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov vahvisti aikeet vastatoimista. Mitään toimia ei ole kuitenkaan aloitettu, vaikka aikarajat ovat menneet jo tänään umpeen.

Venäjän ulkoministeri otti kantaa tilanteeseen sanomalla, ettei Venäjällä ole mielessä mitään pahoja aikeita, vaan että "[Venäjän] intresseissä on jakamaton, yhtenäinen ja ystävällinen Ukraina, jossa kaikki kansalaiset ovat rauhallisia, nauttivat oikeuksistaan ja voivat kommunikoida naapuriensa kanssa."

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin ohjelmajohtajan Markku Kangaspuron mielestä tilanne on huono. Hänen mukaansa Ukrainan aseellinen uhkailu ei toteutuessaan anna Venäjälle muuta mahdollisuutta kuin vastata tuleen. Venäjän johto on sanonut jo aikaisemmin puolustavansa venäjänkielistä kansaa Ukrainassa. Nykytilanteessa kansanäänestyksen mahdollisuus on Kangaspuron mukaan melko todennäköinen.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa