Uusnatsijärjestön jäseniä vangittiin Britanniassa

Wikiuutisista

18. joulukuuta 2018

Kuusi uusnatsijärjestö National Actionin jäsentä vangittiin Britanniassa.

Järjestö kiellettiin terroristiseksi katsotun luonteensa vuoksi Britanniassa joulukuussa 2016. Sen toimintatapoihin kuuluivat muun muassa mielenosoitukset, julkisuustempaukset ja lehtisten levittäminen yliopistojen kampusalueille. Vuonna 2015 eräs järjestön jäsen yritti surmata sikhiläisen hammaslääkärin vasaralla ja viidakkoveitsellä. Parlamenttiedustaja Jo Coxin murhan jälkeen National Actionin virallisella Twitter-tilillä julkaistussa viestissä todettiin: ”Enää 649 MP:tä jäljellä.” MP-lyhennettä käytetään Britannian parlamentin alahuoneen jäsenistä, joita on 650.

Vangituista jäsenistä Adam Thomasilla ja Claudia Patatasilla on yhteinen lapsi, jonka toisena etunimenä on Adolf osoituksena parin Adolf Hitleriä kohtaan tuntemasta ihailusta. Pari on myös ottanut valokuvia, joissa heidän lapsensa esiintyy Ku Klux Klaniin ja natsismiin liittyvien symbolien ympäröimänä.

Patatas vangittiin viideksi ja Thomas kuudeksi ja puoleksi vuodeksi. Myös syyttäjien ”vannoutuneeksi National Action -johtajaksi” kuvailema leicesteriläinen Daniel Bogunovic todettiin syylliseksi kielletyn ryhmän jäsenyyteen. Hänet vangittiin kuudeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi. Tuomiot annettiin marraskuussa.

Nathan Pryke, Joel Wilmore ja Darren Fletcher myönsivät National Action -⁠jäsenyytensä jo ennen oikeudenkäyntiä. Heistä Pryke sai viiden vuoden ja viiden kuukauden tuomion. Wilmore, jota tuomari kuvaili ryhmän pankkiiriksi ja kyberturvallisuusasiantuntijaksi, vangittiin puolestaan viideksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi.

Darren Fletcherin vankeusrangaistus on viiden vuoden mittainen. Oikeudenkäynnin yhteydessä hänen kuultiin muun muassa opettaneen taaperoikäiselle tyttärelleen natsitervehdyksen tekemistä ja lähettäneen Patatasille viestin, kun se viimein onnistui.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa