Valta vaihtuu Fortumissa

Wikiuutisista

3. huhtikuuta 2009

Energiayhtiö Fortumin ylimmässä johdossa tapahtuu huomattavia muutoksia. Eilen selvisi, että Peter Fagernäs ei jatka Fortumin hallituksen puheenjohtajana. Myöskin toimitusjohtaja Mikael Lilius on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.

Fagernäsin eron taustalla on kiista hänen puolustamastaan osakepalkkiojärjestelmästä. Arvostelijat ovat sanoneet sen taanneen siihen osallistuville ylisuuret tulot, sillä sen sääntöjä on katsottu tulkitun vastoin valtio-omistajan ehtoja. Fagernäs sanoo itse vain pyrkineensä noudattamaan päätöksiä, joita on tehty myös ennen hänen kauttaan.

Valtio omistaa Fortumista 50,8 prosenttia ja valtio-omistuksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies oli ilmoittanut tukensa Fagernäsille ainoastaan ensi tiistaina pidettävään yhtiökokoukseen saakka. Käytännössä valtio-omistaja ratkaisee määräysvallallaan yhtiön hallituksen kokoonpanon. Fagernäs ilmoitti ettei aio uudistaa suostumustaan yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Häkämies on kuvaillut ratkaisua ”oikeaksi ja välttämättömäksi”.

Jyri Häkämies kertoi, että Mikael Liliuksen eläköitymissuunnitelmat ovat olleet hänen tiedossaan jo aiemmin. Lilius kertoi tehneensä päätöksen eläkkeelle jäännistä eilen Fagernäsin eroilmoituksen jälkeen. Hän käyttää hyväksi mahdollisuutta jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana sopimuksen mukaan. Lilius syytti valtiota epävakaaksi omistajaksi ja sanoi sen antavan poliittisten suhdanteiden vaikuttaa tahtotilaansa. Julkisuudessa esillä olleet Liliuksen saamat tuntuvat optiot ovat aiheuttaneet runsaasti keskustelua niiden oikeutuksesta. Lilius on joutunut turvautumaan myös henkivartijoihin taatakseen turvallisuutensa.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa