Vapaa-ajattelijain liitto: Ruokarukous ei kuulu esiopetukseen

Wikiuutisista

2. lokakuuta 2009

Vapaa-ajattelijain liitto on tehnyt Länsi-Suomen lääninhallitukselle kantelun alueen päiväkodeissa ilmenneestä lasten ääneen rukoiluttamisesta.

Nurmossa (nykyinen Seinäjoki) ilmi tullutta tapausta selvitettäessä Opetusministeriön edustaja on todennut, että johdettu ruokarukous ei kuulu esiopetuksen opetussuunnitelman mukaiseen uskontokasvatukseen. Nurmon kunnan ja päivähoidon viranomaiset eivät ole halunneet muuttaa tilannetta. Erään vuonna 2008 tehdyn opinnäytetyön mukaan noin puolet esiopetusta antavista päiväkodeista Länsi-Suomen läänissä sisällyttää ruokarukouksen päivittäiseen toimintaansa.

”Rehtorin tai opettajan johtamat ruokarukoukset eivät kuulu oppilaitosten eikä koulujen ruokailuun. Ohjattujen rukousten ei tule kuulua myöskään esiopetukseen eikä päiväkoteihin. Rukoiluttaminen syrjii uskontokuntiin kuulumattomia ja vähemmistöuskontoihin kuuluvia. Tämä ei estä ketään rukoilemasta hiljaa mielessään, jos hänet on siihen kotona opetettu”, sanoo Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä .

Kaikki vanhemmat voivat vapaasti valita, osallistuuko heidän lapsensa esiopetuksessa elämänkatsomustietokasvatukseen vai uskontokasvatukseen. Vapaa-ajattelijat korostavat, että uskonnon harjoittaminen kuten rukoileminen ei esiopetuksessakaan kuulu kummankaan aineen opetukseen.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa