Velkakaton nostosta käydään uusia neuvotteluja

Wikiuutisista

31. heinäkuuta 2011

Washington, D.C. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö arvelee, että liittovaltion käytössä oleva raha loppuu keskiviikkoon 3. elokuuta mennessä, jollei liittovaltio voi ottaa enempää velkaa. Uhkana on, ettei liittovaltio voisi maksaa työntekijöidensä palkkoja ja kansalaisten sosiaaliturvaa. Yhdysvaltain kongressilla on valta antaa lupa lisävelan ottoon, mutta senaatin demokraattienemmistöllä ja edustajainhuoneen republikaanienemmistöllä on vahvasti poikkeavat mielipiteet talouspolitiikan hoidosta. Jo keväällä, kun velkakatto nostettiin 14,29 biljoonaan dollariin, republikaanit ilmaisivat vaativansa kovia leikkauksia liittovaltion menoihin seuraavan kerran kun velkakattoa pitäisi nostaa.

Perjantaina demokraattienemmistöinen senaatti hylkäsi republikaanien esityksen velkakaton nostamiseksi, ja eilen lauantaina puolestaan republikaanivetoinen edustajainhuone hylkäsi demokraattien esityksen.

Neuvottelut presidentti Barack Obaman ja kongressin republikaanien huippupoliitikkojen välillä edistyivät kuitenkin lauantai-iltana paikallista aikaa. Senaattori Harry Reid (dem.) sanoi kutsuvansa senaatin koolle tänään keskipäivällä äänestystä varten.

Senaattori Mitch McConnell ja varapresidentti Joe Biden ovat keskeisiä hahmoja neuvotteluissa, joiden tavoitteena on saada kasaan molempien puolueiden hyväksymä paketti velkakaton nostosta, menoleikkauksista ja uuden menoleikkauksia suunnittelevan valiokunnan perustamisesta. New York Timesin lähteen mukaan heidän ehdotuksensa nostaisi velkakattoa noin yhdellä biljoonalla.

Bloomberg Businessweek kirjoittaa, että arviot rahoitusvajeesta antavat huonomman kuvan Yhdysvaltain talouden tilasta kuin velkaluvut. Kongressin budjettitoimisto on laskenut, että liittovaltion olisi leikattava menojaan tai lisättävä tulojaan 8,3 prosenttia BKT:sta tulevien 75 vuoden ajan, jotta valtionvelan suhde BKT:hen pysyisi edes nykyisellä tasollaan. Toisaalta väestön ikääntyminen lisää painetta sosiaali- ja terveysmenojen kasvulle.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa