Siirry sisältöön

Venäjä satsaa jättipotin huipputeknologiaan

Wikiuutisista

11. tammikuuta 2008

Venäjän öljy- ja kaasutuloista on varattu 136 miljardia dollaria huipputeknologian kehitykseen. Pelkästään Russian Nanotech Corporation -nimeä kantavalle rahastolle on kohdistettu 36 miljardia dollaria tavoitteena tutkia uusimpia teknologioita ja innovaatioita. Sitä varten he ovat vierailleet myös Suomessa”, kertoi Sitran vanhempi neuvonantaja Stefan Widomski Atrian tulevaisuusseminaarissa Helsingissä.

Hänen mukaansa tällä hetkellä kaasu- ja öljy ovat ainoita kansallisen tason tulonlähteitä. Niitä Venäjä käyttää myös kansainvälisen politiikan työkaluina, kun se pyrkii takaisin aikaisempaan asemaansa geopoliittisena voimatekijänä. Lisäksi nyt vallassa olevat oligarkit uskovat maan kehitykseen ja heidän sijoitustensa mukana rahaa virtaa Venäjälle takaisin Kyproksesta ja Liechtensteinista.

"Toisaalta Venäjällä on vain autoritääriset traditiot. Heidän käsityksensä demokratiasta, vapaudesta ja ihmisoikeuksista ovat hämmentäviä ja usein ristiriitaisia. Tutkimusten mukaan 45 prosenttia venäläisistä ajattelee, että EU edustaa uhkaa Venäjän itsenäisyydelle. Ja päinvastoin: 37 prosenttia suomalaisista katsoo, että Venäjän viimeaikainen toiminta maailmanpolitiikassa on uhka Suomen kannalta.” Widomskin mukaan mielenkiintoinen havainto on myös, että 71 prosenttia venäläisistä ei koe olevansa eurooppalaisia.

”Venäjä on muuttumassa koko ajan normaalimmaksi maaksi. On pyrittävä unohtamaan kaikki fobiat, ennakkoluulot, stereotypiat ja Venäjän mystifiointi”, Stefan Widomski sanoo.

Lähteet

[muokkaa]

Venäjä räväyttää jättipotin huipputekniikkaan Tekniikka ja talous. 9.1.2008. Viitattu 11.1.2008.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa