Siirry sisältöön

Venäjän ja Georgian neuvottelut jäihin

Wikiuutisista

7. toukokuuta 2009

Etelä-Ossetia

Venäjä ja Georgia syyttävät toisiaan neuvottelujen katkeamisesta. Venäjän armeijan edustajan mukaan georgialaiset kieltäytyivät järjestämästä neuvotteluja Ergnetissä, vaikka asiasta oli jo aiemmin sovittu. Georgialaisten mukaan tapaamispaikaksi oli sovittu Gori ja eteläossetialaiset kieltäytyivät tulemasta paikalle.

Venäjä ja Georgia taistelivat viime kesänä lyhyen sodan Etelä-Ossetiassa. Etelä-Ossetia on julistautunut Georgiasta itsenäisesti, mutta vain Venäjä on tunnustanut sen itsenäisyyden.

Neuvotteluissa oli tarkoitus keskustella toimista, joilla voitaisiin ehkäistä raja-alueen jännitteitä ja konflikteja. Venäjä ja Georgia hyväksyivät aihetta koskevan luonnoksen Genevessä helmikuussa.

Levottomuuksia Georgiassa

[muokkaa]

Tällä viikolla uutisoitiin, että georgialainen sotilastukikohta kapinoi Georgian hallitusta vastaan. Puolustusministeri David Sikharulidzen mukaan kapina – joka saatiin tukahdutettua – todistaa venäläisten juonineen NATOn sotaharjoituksen estämiseksi Georgiassa. Georgia ei ole vielä NATOn jäsen, ja Foreign Policy -lehteen kirjoittava Lincoln A. Mitchell arvelee, että siitä ei jäsentä lähitulevaisuudessa tule. Venäjä ei pidä ajatuksesta, että Georgia liittyisi NATOon.

On uskottavaa, että Georgian hallitus käyttää kapinayritystä lyömäaseena oppositiota vastaan ja pyrkii antamaan kuvan, että oppositio on venäläismielinen.

Lähes kuukauden ajan mielenosoittajat Tbilisin kaduilla ovat vaatineet presidentti Mikheil Saakašvilin eroa. Heistä demokratia ja lehdistönvapaus heikkenevät Georgiassa.

Eilen protestit yltyivät ensimmäistä kertaa väkivaltaisiksi: Interfaxin mukaan sairaalalähteet kertovat ainakin 32 ihmisen joutuneen sairaalaan. Georgian apulaissisäministerin mukaan 22 mielenosoittajaa, kuusi poliisia ja toimittaja loukkaantuivat. Hänen mukaansa poliisit yrittivät vain suojella poliisiasemaa, jonka aidan yli mielenosoittajat yrittivät kiivetä. He vaativat kolmen oppositioaktiivin vapauttamista putkasta. Sisäministeriö kiisti oppositiojohtajien väitteet, joiden mukaan poliisi olisi käyttänyt kumiluoteja.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa