Siirry sisältöön

Viikonloppuna vuoden parhaat tähdenlennot, mikäli sää sallii

Wikiuutisista

12. joulukuuta 2007, päivitetty 14. joulukuuta 2007

Tällä viikolla ovat nähtävissä vuoden parhaat tähdenlennot Geminidien meteoriparven osuessa ilmakehään. Vaikka Geminidien näkyminen on vuosittainen ilmiö, niin tämän vuoden tekee erikoiseksi ajankohdan osuminen kuuttomalle taivaalle. Edellisen kerran näin pimeää on ollut vuonna 1995. Parven arvioitu maksimi on perjantai-iltana, jolloin voi hyvässä säässä nähdä yhdestä kahteen meteoria minuutissa.

Meteorit näyttävät sinkoutuvan eri suuntiin melko pieneltä alueelta taivaalla, ja tämä alue liikkuu vuorokauden mukaan. Perjantai-iltana meteorit näyttävät tulevan koillisesta, noin kello kaksi yöllä etelästä ja aamuyöllä lännestä. Geminidien parven meteorit näkyvät taivaalla 17. joulukuuta saakka.

Meteoriparvi on luultavasti entinen pyrstötähti, joka on hajonnut. Palasten muodostama "pilvi" on venynyt kulkiessaan hyvin pitkäksi, ja siksi sillä ja maapallolla kestää monta päivää ohittaa toisensa. Tämän ohituksen aikana meteoreita joutuu myös maan ilmakehään. Ilmakehässä meteorit kuumenevat ilmakehän hiukkasten aikaansaaman kitkan vaikutuksesta ja näkyvät kirkkaina tähdenlentoina. Palaset ovat niin pieniä, että ne hajoavat ennen osumistaan maahan. Koko parvi ei kuitenkaan putoa kerralla, vaan myös usean seuraavan ohituksen aikaan nähdään meteorien tipahtelua.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa