Wikiuutiset:Erittäin ajankohtainen uutinen

Wikiuutisista
Tämä sivu on luonnos Wikiuutisten käytännöksi.
Käytäntöä kirjoitetaan yhteistyönä, ja siitä voi keskustella keskustelusivulla.

Suurien tapahtumien tai onnettomuuksien sattuessa pitää Wikiuutisten yhteisön organisoitua antamaan parasta mahdollista tietoa tapahtumasta. Jos olet ensimmäinen kirjoittamassa uutista tapahtumasta, seuraa ensihetkien neuvoja. Tapahtumasta voi olla jo kirjoitettuna uutinen Wikiuutisiin, jolloin kannattaa lukea, mitä tapahtuman edetessä kannattaa tehdä. Jos olet itse tapahtumapaikalla, lue Oletko tapahtumapaikalla? -osio.

Ensihetket[muokkaa]

Kirjoita uutinen[muokkaa]

On erittäin tärkeää kirjoittaa uutinen tapahtumasta välittömästi, ettei samasta aiheesta tehdä useita uusia artikkeleja. Aloita uusi artikkeli etusivun lomakkeen avulla. Julkaise se heti, jotta käyttäjät ja muut kirjoittajat näkevät sen (vaihda {{kehityksessä}}{{julkaistu}}). Vain tällaisessa tilanteessa uutisen saa julkaista suoraan, ilman tarkistusta ja kehittämistä.

Aseta uutisen alkuun malline {{erittäin ajankohtaista}}. Tämä kertoo lukijalle, että uutisen tiedot voivat muuttua paljon ennen lopullista muotoaan.

Merkitse lähteet[muokkaa]

Merkitse lähteet heti löytäessäsi niitä. Jos kuulet tapahtumasta radiosta tai televisiosta, käytä mallinetta {{oma}} lähdeosisossa ja kerro kuulemasi artikkelin keskustelusivulla.

Päivitä johtoartikkeli[muokkaa]

Päivitä johtoartikkeli niin nopeasti kuin mahdollista.

Tapahtumien edetessä[muokkaa]

Yhdistä IRC-kanavalle[muokkaa]

Suurien onnettomuuksien sattuessa voit yhdistää IRC-kanavallemme auttaaksesi uutisen muokkaamisessa. IRC-kanavalle ei tarvitse koskaan liittyä, mutta se auttaa reaaliaikaisessa keskustelussa. Kanava on #wikinews-fi serverillä irc.freenode.net. Jos et omista IRC-asiakasohjelmaa, voit liittyä kanavalle verkkopalvelussa (valitse pudotuslaatikosta kanava #wikinews-fi).

Etsi lähteitä[muokkaa]

Suuren uutisen edetessä pitää lähteet merkitä mahdollisimman nopeasti. Voit etsiä lähteitä suomeksi sivulta www.ampparit.com (viive minimaalinen) tai englanniksi osoitteista news.google.com (15 minuutin viive) ja news-yahoo.com (hieman pienempi viiva suurien uutistoimistojen artikkeleille). Lähetä linkit lähteisiin esimerkiksi IRC-kanavallemme, jossa ihmiset voivat lukea ne. Jos lähteet ovat hyviä, voit lisätä ne artikkeliin.

Muokkausristiriitojen vähentäminen[muokkaa]

Kun artikkeli saa julkisuutta, sille tulee myös enemmän muokkaajia. Tällöin muokkausristiriidat ovat todella yleisiä. Seuraavassa on ohjeita ristiriitojen vähentämiseksi.

  1. Jaa artikkeli osioihin. Voit jakaa uutisen osioihin käyttämällä merkintää ==Osion otsikko== tekstiosan alussa. Välttääksesi konflikteja, muokkaa vain yhtä osiota kerrallaan.
  2. Kirjoita lisäyksesi ensin muualle. Yleensä on helpompaa tehdä lisäykset ensin johonkin muualle. Tähän tarkoitukseen käy esimerkiksi tietokoneella oleva tekstieditori. Voit lopulta kopioida ja liittää tekstisi uutiseen.

Kirjoita uusi uutinen[muokkaa]

Pääuutinen voi kertoa onnettomuuden tai tapahtuman yleiset asiat. Kuitenkin poliittisten johtajien vastauksista, uhrien määristä, pidätyksistä tms. aloitetaan uusi artikkeli. Muista, että Wikiuutiset on uutispalvelu, ei tietosanakirja. Haluamme tiedottaa uusista tapahtumista lukijalle, kun niitä tulee.

Artikkeleiden siirtäminen uudelle nimelle[muokkaa]

Vältä uutisten siirtämistä uudelle nimelle, sillä se voi vaikuttaa RSS-syötteisiin sekä muihin linkittäviin sivustoihin. Siirron välttämiseksi tulee uutiselle aloitusvaiheessa tehdä otsikko, joka ei ole liian tarkka, ajankohtaisuuden vuoksi.

Muutaman tunnin kuluttua artikkelin aloittamisesta, suuret muutokset alkuperäiseen artikkeliin tulisi tehdä omana päivitysuutisenaan. Vanhempaa uutista ei tulisi päivittää tai uudelleennimetä.

Joskus tapahtumien edetessä, uutisen sisältäessä väärää tietoa, voi myös uutisen otsikko sisältää väärää tietoa. Tämän tyyppisissä siirroissa kaikki vanhat uudelleenohjaukset pitää päivittää, koska lukijat voivat tulla sivulle Wikiuutisten ulkopuolelta. Mene siirrossa luodulle uudelleenohjaussivulle ja klikkaa linkkiä "Tänne viittaavat sivut" työkalupalkissa vasemmalla. Vaihda sivulla näkyvät uudelleenohjaukset viittaamaan päivitettyyn otsikkoon.

Kuvat[muokkaa]

Jos asut tapahtumapaikan maassa, voit ilmoittaa puhelinnumerosi keskustelusivulla, jotta lukijat voivat lähettää sinulle kamerapuhelimellaan ottamiaan kuvia. Voit poistaa nämä tiedot, kun tapahtuma on ohi. Muistathan kuitenkin, että tiedot jäävät pysyvästi muokkaushistoriaan, josta puhelinnumeroa ei saa piilotettua. Henkilökohtaisien tietojen lisääminen Wikiuutisiin on oman harkintasi varassa.

Wikimedia Commonsista saattaa löytyä tapahtumaan liittyviä kuvia, joita voi vapaasti käyttää artikkeleissa. Commonsissa saattaa olla myös tuoreita kuvia, joita muiden maiden Wikiuutisten kirjoittajat ovat lisänneet.

Oletko tapahtumapaikalla?[muokkaa]

Jos satut olemaan tapahtumapaikalla ja pääset Internettiin, lisää kommentti artikkelin keskustelusivulle, jossa kerrot lisääväsi omaa raportointia artikkeliin pian. Pienien raporttien lisääminen keskustelusivulle, josta käyttäjät voivat lisätä niitä artikkelisivulle, voi olla helpompaa, varsinkin tiedoille, joista voi helposti tulla huhupuheita. Keskustelusivulta tiedot voi helposti tarkastaa.

Jos vain mahdollista, ota kuvia digikameralla tai vaikkapa kamerapuhelimella, jos muuta ei ole saatavilla, ja lisää ne Wikimedia Commonsiin.