Wikiuutiset:Kahvihuone/Arkistot/Arkisto 1
← Arkistot | Arkisto 1 | Arkisto 2 →
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. |
Käytäntöjen luomisesta
[muokkaa]Mielestäni ei tulisi luoda liiallista sääntöviidakkoa, kukaan ei niitä kaipaa ja eihän tämä ole mikään pikkupoikien salakerho jossa aluksi luodaan tiukat säännöt muun "toiminnan" jäädessä vähemmälle, lopulta keskitytään kinaamaan ja tappelemaan sääntöjen tulkinnasta, kunnes kukaan ei enää leiki kenenkään kanssa. WikiNews ja fi:Wikipedia muodostaa mielestäni vankan perustan jota kannattaa hyödyntää. Kaipaisin hieman kommenttia muilta, jos täällä joku on. Se mikä minua tähän hommaan motivoi on uutisten saaminen pois Wikipediasta. Tuleeko suomenkieliset Wikiuutiset, riippuu ihan teistä.
Samasta aikoinaan lähdettiin Wikipediankin kohdalla (tyhjästä) ja nyt sitä siteeraa lehdetkin. Olisi huikeaa jos nämä syntysanat joskus siivittäisi Wikiuutiset Hesarin kilpailijaksi *liikuttuu* ;) Argus 16:30, 21 October 2007 (UTC)
Vanhat uutiset etusivulla
[muokkaa]Riittää kai kun poistaa otsikon, koska artikkelia luodessa on lisätty päivämääräluokka, linkitys etusivulta säilyy eikä tieto katoa. Argus 15:21, 3 November 2007 (UTC)
- Sellaista mulla vain, että pitäisikö tähän suomenkielisten Wikiuutisten ensimmäiseen uutiseen lisätä päivämääräluokka? Luokka:Syyskuun 2006 uutiset? --Roquai 21:49, 7 November 2007 (UTC)
- Ilman muuta. Sitäpaitsi Wikiuutisten käytännöt luo ne jotka täällä on läsnä. Argus 10:22, 8 November 2007 (UTC)
Otsikkojen luomisesta Wikiuutisissa
[muokkaa]Poiketen Wikipediasta, jossa yksi asia tulee käsitellä yhdessä kokonaisuudessa ja artikkelia muokataan tietojen muuttuessa, Wikiuutisten käytäntö on juuri päinvastainen. Vanhentuneita tietoja ei pyyhitä yli, mutta jos uudet tiedot poikkeavat ratkaisevasti vanhoista tulee luoda kokonaan uusi artikkeli päivitetyin tiedoin. Näin tehdään muissakin nettilehdissä kuten suomalaiset iltapäivälehdet ja myös Wikinews. Tää oli mun mielestä olennaisin pointti, joten ei muuta. Jatkakaa, jos täällä joku on. Argus 21:40, 7 November 2007 (UTC)
Mallineet?
[muokkaa]Kuka osaisi tehdä niitä? Yksi (ei vaan ole koodattu niin että toimisi) on jo valmiina, vielä tarvitsee huomautukset, roskamerkit, ym. Argus 15:25, 11 November 2007 (UTC)
- Itselläni on hieman kokemusta mallineiden koodaamisesta, mutten kuitenkaan mitään törkeän monimutaksia osaa tehdä. Ehkä mallineita kannattaa alkaa tehdä vasta virallisessa versiossa. --AtteL 18:35, 14 November 2007 (UTC)
- Suostun vapaaehtoiseksi, olen tehnyt muutaman törkeän monimutkaisenkin mallineen. --Str4nd 19:14, 14 November 2007 (UTC)
Kuukausiluokat
[muokkaa]Vaihdetaanko luokitusjärjestelmän otsikot "Tammikuun 2007 uutiset" lyhyempään "Tammikuu 2007" muotoon? Ei siis noita nykyisiä ruveta muuttelemaan mutta lopullisessa versiossa. En: nyyssissä taisi olla lyhyt. Argus 19:18, 13 November 2007 (UTC)
- Sopii. --Str4nd 19:15, 14 November 2007 (UTC)
Merkittävä uutinen?
[muokkaa]Mitäs mieltä merkittävyysrajojen suhteen? Käsittääkseni jos artikkeli täyttää nämä edellytykset ja sille on lähteet, se riittää? Roskahan on määritelty. Argus 12:03, 15 November 2007 (UTC)
Meidän tulisi äänestää ylläpitäjät ja byrokraatit mahdollisimman nopeasti Langcomin hyväksyttyä pyyntö fi.wikinews.orgista. Toivotaan, että byrokraattiehdotuksia tulisi vain muutama, ylläpitäjäehdokkaita saisi kyllä tulla useampi. Ylläpitäjän tai byrokraatin tulisi mielellään olla aktiivinen ja asiallinen käyttäjä myös Wikipedian puolelta. Valintaan johtava kannatusmäärä voisi olla 75%, ehdotuksia saa kertoa keskustelussa. Ehdotuksia äänestettävistä ylläpitäjistä ja byrokraateista voi lisätä alle. --Str4nd 19:26, 14 November 2007 (UTC)
Keskustelu
[muokkaa]Itse kannattaisin sysopeiksi niitä, jotka ovat Incubatorin puolella aktiivisimmin muokanneet ja osallistuneet kehitykseen. En kuitenkaan kannata äänestystä, koska näin pienellä muokkaajamäärällä siitä ei tulisi mitään. --AtteL 19:58, 14 November 2007 (UTC)
- Sinäänsä totta, ei ole hyvä jos yksi ääni voi vallata 25% osuuden. --Str4nd 20:00, 14 November 2007 (UTC)
Ehdotukset
[muokkaa]Ehdotan, keskusteltuani projektiin aktiivisesti osallistuneiden muokkaajien kanssa, valittavaksi fi:wikinewsin (Wikiuutiset) ylläpitäjiksi ja byrokraateiksi kirjoitushetken mukaisesti ehdotetut henkilöt. Keskusteluaika päättyy maanantaina 26. marraskuuta 2007 jolloin toteamme keskustelun lopputuloksen mukaisen tilanteen.
Perusteluksi ehdotukseni tueksi esitän toimintani incubatorin testisivun aktivoimiseksi aikana jolloin toiminta oli muuten täysin nollassa. Perusteluksi esittämieni ylläpitäjien ja byrokraattien valinnaksi esitän että heidän työpanoksensa on ollut merkittävästi suurinta testisivuston aktivoimiseksi, sen saattamiseksi hyväksyttävään kuntoon ja päätymiseen mahdolliseen viralliseen kieliversioon. Eriävät mielipiteet perusteluineen tulee ilmaista ennen keskusteluajan päättymistä, jonka jälkeen valinta katsotaan tapahtuneen. Argus 16:46, 19 November 2007 (UTC)
- Asian käsittely jatkuu keskustelulla. Lisää kommenttisi ja perustelusi keskustelun jatkoksi. Muista allekirjoitus. Argus 25. marraskuuta 2007 kello 14.50 (UTC)[vastaa]
- Olen ehdottomasti kannattamassa Argusia ylläpitäjäksi, mutta onko hän kieltäytynyt byrokraatin tehtävästä? Siihenkin hän olisi sopiva ja oikea henkilö. Mutta jos näin on, niin kaikki tehdyt ehdotukset neljästä ylläpitäjästä ja kahdesta byrokraatista saavat lämpimän kannatukseni. Tunnen Argusin toiminnan ja olen häntä seurannus wikipedian toiminnoissa ja voin vain kehua hätä, toivottavasti jatkossakin saan vaivata tyhmillä ongelmillani;) --AM 25. marraskuuta 2007 kello 16.36 (UTC)[vastaa]
- Allekirjoittanut kannattaa AtteL:n ja Str4ndin byrokraattiutta; molemmat vaikuttavat ahkerilta ja ennen kaikkea luotettavilta muokkaajilta. --Roosa 25. marraskuuta 2007 kello 16.43 (UTC)[vastaa]
- Seuratkaa linkkiä keskusteluun. Argus 25. marraskuuta 2007 kello 17.36 (UTC)[vastaa]
- Allekirjoittanut kannattaa AtteL:n ja Str4ndin byrokraattiutta; molemmat vaikuttavat ahkerilta ja ennen kaikkea luotettavilta muokkaajilta. --Roosa 25. marraskuuta 2007 kello 16.43 (UTC)[vastaa]
- Olen ehdottomasti kannattamassa Argusia ylläpitäjäksi, mutta onko hän kieltäytynyt byrokraatin tehtävästä? Siihenkin hän olisi sopiva ja oikea henkilö. Mutta jos näin on, niin kaikki tehdyt ehdotukset neljästä ylläpitäjästä ja kahdesta byrokraatista saavat lämpimän kannatukseni. Tunnen Argusin toiminnan ja olen häntä seurannus wikipedian toiminnoissa ja voin vain kehua hätä, toivottavasti jatkossakin saan vaivata tyhmillä ongelmillani;) --AM 25. marraskuuta 2007 kello 16.36 (UTC)[vastaa]
- Asian käsittely jatkuu keskustelulla. Lisää kommenttisi ja perustelusi keskustelun jatkoksi. Muista allekirjoitus. Argus 25. marraskuuta 2007 kello 14.50 (UTC)[vastaa]
Ylläpitäjiksi
[muokkaa]- Ehdotan itseäni, Wikipedian puolella olen ollut keväästä 2006 lähtien [1], toimintani täällä kyllä tunnette. Argus 08:51, 15 November 2007 (UTC)
Lisäksi ehdotan ylläpitäjiksi AtteL, Roquai ja Str4nd, perusteluna heidän työpanoksensa projektin hyväksiovat jo ylläpitäjiä, tai ei käytettävissä Argus 11:19, 15 November 2007 (UTC)- Ehdotan itseäni, sillä olen toiminut hankkeen käynnistämiseksi. —iirolaiho alias ilaiho 19:32, 18 November 2007 (UTC)
- Ehdotan itseäni ylläpitäjäksi. En ehkä ole niin aktiivinen ollut Wikipediassa, mutta wikien parista kyllä löytyy kokemusta, nimittäin Wikiasta, jossa toimin eräänlaisena "ylivalvojana", jos niin voi sanoa eli Wikian siivoojana. --Roosa 25. marraskuuta 2007 kello 16.43 (UTC)[vastaa]
Byrokraateiksi
[muokkaa]Ehdotan byrokraatiksi Argusta, aktiivisin testiprojektissa.--AtteL 17:20, 15 November 2007 (UTC)- Ehdotan Str4dia, käsitin että homma kiinnostaisi. Argus 17:28, 15 November 2007 (UTC)
- Ehdotan AtteL, on ilmoittanut suostumuksensa. Argus 16:45, 19 November 2007 (UTC)
Tässä kuva ehdotuksestani luokkarakenteeksi. Keskustelkaa tässä asiasta, muokkailen kuvaa, jos tarvis.--AtteL 21:12, 16 November 2007 (UTC)
- Itse en kannata uutisluokkien nykyistä jakoa kotimaa / ulkomaat. Käsittääkseni Wikinews noudattaa yleensä samaa periaatetta kuin Wikipedia, eli tässä tapauksessa kyseessä ei olisi Suomen Wikinews vaan suomenkielinen Wikinews. Ainakin pikaisella vilkaisulla de-, en-, no- ja sv-versioissa oli Saksan, Yhdysvaltojen, Norjan ja Ruotsin uutiset eritelty tasavertaisesti muiden maiden rinnalle eikä puhuttu erikseen koti- ja ulkomaista. Ejs-80 00:42, 17 November 2007 (UTC)
- Samaa mieltä. Luokkarakenne tulisi olla "Uutiset maittain", joka se on tälläkin hetkellä. Kuinka toimitaan sitten esim. luokkien "Talous" ja "Urheilu" kanssa. Jaetaanko nekin luokat maittain vai ajan mukaan?--AtteL 08:22, 17 November 2007 (UTC)
- Ei tuossa mun käsittääkseni edes ollut jakoa ulkomaihin ja kotimaahan, sanottiinpa sitä nyt vaikka Suomeksi. Nuo etusivulla olleet pikalinkit eivät olleet edes tarkoitettu osoittamaan luokkajakoa, tuo "kotimaa" on jo nyt uutiset maittain alaluokka, sen voi mielestäni muuttaa Suomeksi yhden mukaisuuden nimissä. Sen sijaan etusivulla voi olla linkki Suomen uutisiin vaikka se onkin "Uutiset maittain" alaluokkana. Tuo mahdollisuus selata luokkia vuosittain, kuukausittain on Wikipediassakin.
Vuosi 2007 -> Marraskuu 2007 -> Suomen talousuutiset marraskuu 2007 / tai sitten Uutiset maittain -> Suomi -> Suomen talousuutiset -> Suomen talousuutiset 2007 -> Suomen talousuutiset marraskuu 2007 / tai Talous -> Talousuutiset maittain -> Suomen talousuutiset -> Suomen talousuutiset 2007 -> Suomen talousuutiset marraskuu 2007. Tuo on siis samaan luokkaan eri kautta johtava, toimii kuten Wikipediassa. Argus 11:13, 17 November 2007 (UTC)
- Ei tuossa mun käsittääkseni edes ollut jakoa ulkomaihin ja kotimaahan, sanottiinpa sitä nyt vaikka Suomeksi. Nuo etusivulla olleet pikalinkit eivät olleet edes tarkoitettu osoittamaan luokkajakoa, tuo "kotimaa" on jo nyt uutiset maittain alaluokka, sen voi mielestäni muuttaa Suomeksi yhden mukaisuuden nimissä. Sen sijaan etusivulla voi olla linkki Suomen uutisiin vaikka se onkin "Uutiset maittain" alaluokkana. Tuo mahdollisuus selata luokkia vuosittain, kuukausittain on Wikipediassakin.
- Samaa mieltä. Luokkarakenne tulisi olla "Uutiset maittain", joka se on tälläkin hetkellä. Kuinka toimitaan sitten esim. luokkien "Talous" ja "Urheilu" kanssa. Jaetaanko nekin luokat maittain vai ajan mukaan?--AtteL 08:22, 17 November 2007 (UTC)
- Onhan täällä tosiaan luokka Luokka:kotimaa, joka ilmentää tuollaista jakoa (ko. luokka voisi siis mielestäni olla Suomi), ja tuossa ylempänähän pyydettiin ottamaan kantaa kuvassa näkyvään ehdotukseen (katsommekohan samaa kuvaa?) luokkarakenteesta, ei etusivuun. Toki etusivulla voi olla linkki Suomea koskeviin uutisiin. –Ejs-80 14:20, 17 November 2007 (UTC)
- Luokka:Kotimaa on Luokka:Uutiset maittain alaluokkana ja sen voisi kansainvälisen wikinews-tapaan nimetä lopullisessa versiossa Luokka:Suomeksi. IRCissä noita luokkia on tänään pohdittu. Argus 14:34, 17 November 2007 (UTC)
- Onhan täällä tosiaan luokka Luokka:kotimaa, joka ilmentää tuollaista jakoa (ko. luokka voisi siis mielestäni olla Suomi), ja tuossa ylempänähän pyydettiin ottamaan kantaa kuvassa näkyvään ehdotukseen (katsommekohan samaa kuvaa?) luokkarakenteesta, ei etusivuun. Toki etusivulla voi olla linkki Suomea koskeviin uutisiin. –Ejs-80 14:20, 17 November 2007 (UTC)
- Niin siitä urheilusta vielä; Olympialaiset ja MM-kisat erikseen mutta kansalliset urheilujutut omiin luokkiin ja kuukausiin mutta erikseen esim. Kalevan Kisat 2007. Argus 11:16, 17 November 2007 (UTC)
Onko aivan ääliötä, että olen hivenen eri mieltä tuon piirroksen kanssa. Minusta uutiset tulisi jaotelle kuten urkeilu ja kulttuuri ja siksi pitäisi olla politikkaa, kansainväliset suhteen ja talous. Taloudessa olisi toimijoina EU, USA, Kiina, Venäjä, Afrikka, Japani, Muu Aasia, Latinalainen Amerikka. Melkein sama jako voisi olla myös ulkosuhteissa ja politiikassakin. Otetaan kaikissa toimijoiksi EU, niin ollaan tulevaisuuden tekijäitö. Puritään lisäksi aina tuomaan globaali näkökulma, vaikka se itsellenikin on vaan niin vaikeaa - useastikkin! --AM 25. marraskuuta 2007 kello 16.50 (UTC)[vastaa]
Ylläolevat ehdotukseni perun, hommahan hoituu kuin unelma, asiassa ei tarvita asiattomia kommentteja! --AM 25. marraskuuta 2007 kello 18.46 (UTC)[vastaa]
Varasin noin puoli tuntia sitten verkkotunnuksen wikiuutiset.fi. Osoite toimii seuraavasti:
Myöskin www.wikiuutiset.fi toimii. Käytännössä wikiuutiset.fi uudelleenohjaa HTTP:n 301-statuksella Moved Permanently pyynnön tänne. Epäilenpä, ettei suurin osa käyttäjien palveluntarjoajista tarjoa kovin laadukasta DNS-palvelua, joten verkkotunnus saattaa toimia vasta huomenna. Pyyntöjä verkkotunnukseen liittyen saa esittää täällä. –str4nd (jutskaa) 26. marraskuuta 2007 kello 17.35 (UTC)[vastaa]
Lainaukset
Ilman tekijän lupaa kuvia ja tekstiä voi lainata Wikiuutisiin vain erityistapauksissa. Tällaisia erityistapauksia ovat muun muassa kuvat taideteoksista, kuvakaappaukset ja tekijänoikeudeltaan vanhentuneet teokset. Ensisijaisesti Wikiuutisissa käytetään materiaalia ainoastaan tekijänoikeuksien omistajan luvalla.
- Tarkoittaako tämä sitä, että wikinewsin käytäntö on tiukempi kuin laki, koska olemme vapaa uutispalvelu? Sitaattioikeuksienhan perusteella saataisiin käyttää "päiväntapahtumia" koskevissa asioissa paljon vapaammin kuvia kuin pelkissä "erityistapauksissa". Noh joka tapauksessa tuon yhteyteen voisi linkittää journalistiliiton ohjeistuksen, joka imho voisi olla ihan riittävä wikiuutisillekkin --Zache 28. marraskuuta 2007 kello 04.04 (UTC)[vastaa]
Tekijänoikeuden suojaamiin teoksiin linkittäminen
Tekijänoikeuden suojaamiin teoksiin linkittäminen ei yleensä ole ongelma, kunhan varmistut, ettei kyseessä oleva sivu loukkaa jonkun muun tekijänoikeuksia. Tekijänoikeuksia loukkaaviin sivuihin ei saa linkittää. Tekijänoikeutta rikkovaan materiaaliin linkittäminen saattaa olla tekijänoikeusrikkomus. Tämä on otettava huomioon esimerkiksi joidenkin internetsivustojen yhteydessä, kuten YouTube tai Google Video.
- Öh, tuo kategorinen kielto tekijänoikeuksia loukkaaviin sivuihin ei saa linkittää tarkoittaa suomeksi sitä, ettei esimerkiksi The Gray Album tai vaikkapa kaikkiin vuodettuihin dokumentteihin jne jne ei saisi linkittää on hölmö sääntö kun kerran noista asioista juuri uutisoidaan. Entäpä muuten linkittäminen Allofmp3:n, The Pirate Bayn, Mininovan tapaisille sivustoihin, jotka kategorisesti (ja The Pirate Bay avoimen poliittisesti) rikkovat tekijänoikeuksia? --Zache 28. marraskuuta 2007 kello 04.04 (UTC)[vastaa]
- Käynnistysvaiheen ongelmia. Nuo kaikki käytännöt on haalittu sieltä täältä, eikä niistä todellisuudessa ole käyty minkäänlaista keskustelua. Vika on siis käytännöissä ja niitä muutetaan heti jos niissä on virheitä. Jos niissä todetaan jotain aivan päätöntä, muokkaa tekstiä parhaaksi katsomasi mukaan. Argus 28. marraskuuta 2007 kello 14.30 (UTC)[vastaa]
Sallitaanko ulkoiset linkit tekstin seassa vai "viitteistetäänkö ne" ? --Zache 29. marraskuuta 2007 kello 08.37 (UTC)[vastaa]
- Vanha Wikipedian käytäntö on varmasti hyvä ja estää ulkoisten linkkien määrän paisumisen, niin että tekstin tiedot muuttuisivat vaikeasti hahmotettaviksi. --Thi 29. marraskuuta 2007 kello 12.56 (UTC)[vastaa]
Artikkelin poistoäänestyksessä käytettävä prosenttilukema pitäisi päättää. Ääniä alle . Mediaaniäänestys, päättyy 6. joulukuuta 2007. Äänestys on päättynyt, älä lisää ääniä.
- 60%, en tosin tiedä olenko äänikelpoinen tällä puolella.--QWerk.fi 4. joulukuuta 2007 kello 12.45 (UTC)[vastaa]
- 60% Argus 29. marraskuuta 2007 kello 15.31 (UTC)[vastaa]
- 70% --AtteL 29. marraskuuta 2007 kello 15.31 (UTC)[vastaa]
- 70% --str4nd (jutskaa) 29. marraskuuta 2007 kello 16.11 (UTC)[vastaa]
- 70% --Zache 29. marraskuuta 2007 kello 16.24 (UTC)[vastaa]
- 70% --Roquai 29. marraskuuta 2007 kello 16.32 (UTC)[vastaa]
- 60% --AM 30. marraskuuta 2007 kello 17.21 (UTC)[vastaa]
- 80% --Johney 1. joulukuuta 2007 kello 10.42 (UTC)[vastaa]
- 80% Tuohirulla 1. joulukuuta 2007 kello 12.27 (UTC)[vastaa]
Äänestys on päättynyt. Tulos on 70 %. Argus 6. joulukuuta 2007 kello 08.33 (UTC)[vastaa]
Pistäkääs joku kenellä on oikeudet etusivulle linkki tarkistamattomat artikkelit luokkaan (ja korjattaviin jos ne ei muuten näy etusivulla). Tuskin tänne niin montaa uutista tulee, että pitäisi jemmata niitä. --Zache 29. marraskuuta 2007 kello 16.26 (UTC)[vastaa]
- Oleppa hyvä. :-) --AtteL 30. marraskuuta 2007 kello 18.12 (UTC)[vastaa]